De syv digitale bud

Posted on

De syv bud kortlægger hvilke udfordringer og kompetencer en bruger skal være i besiddelse af, når han/hun skal agere reflekteret, dannet og positivt i det digitale univers.

De syv digitale bud

Af Center for Digital Dannelse


Udgivet af Center for Digital Dannelse i august 2017

© 2017 Alle rettigheder til denne artikel er forbeholdt forfatter

1. At kunne forstå hensigten bag mediet

De fleste budskaber på nettet er konstrueret med et formål. Facebook er for eksempel ikke skabt blot for at give brugere en platform for samtale, og Facebook er ikke gratis. Jovist, vi skal ikke betale et medlemsskab, men vi betaler med vores data, som Facebook kan sælge videre til firmaer, der gerne vil målrette reklamer til os. Det er også sådan vi betaler for Google og mange andre ’gratis’-tjenester på nettet.

Det er ligeså vigtigt at kunne identificere hvem der står bag information eller en skreven tekst. Hvad er målet med opslaget? Dette ser vi eksempelvis i viral markedsføring, hvor afsenderen ofte er skjult, eller på YouTube eller andre sociale netværk, hvor man har mulighed for at være anonym. Overvej derfor altid afsenderens hensigt.


2. At kunne forstå og indgå i online relationer

Det er essentielt, at vi tænker over hvordan vores online personlighed er. Hvordan præsenterer vi os selv på nettet og hvordan interagerer vi med andre brugere? Fokus på den digitale verden er stadig voksende, derfor bliver vores digitale profiler en større og større del af vores virkelighed – og vores personlighed. Vi skal kunne præsentere os selv på en sandfærdig men positiv og fordelagtig måde, ligesom vi ønsker at gøre i vores offline liv. Vi skal også kunne indgå i online relationer og være i stand til at skabe gode venner, kærester, kollegaer og familie i den digitale verden, ligesom vi gør offline.


3. At kunne udøve digital kildekritik

Hvad er en god digital kilde? Vi skal kunne vurdere og være opmærksom på ejerskab, tilhørsforhold, autencitet og verificerbarhed. Kort sagt skal digitale informationer – ligesom med informationer fra mennesker og bøger – holdes op mod allerede kendt viden. Kan det virkelig passe det jeg læser her? Hvordan er sproget på hjemmesiden? Er det professionelt – passer det til siden? Hvilket medie er afsender på nyheden? Hvad er deres agenda? Kan jeg spore dette udsagn tilbage til dets kilde? Dette er gode ting at spørge sig selv om, når man kommer i tvivl, ligesom man altid skal dobbelttjekke sine fakta.


4. At kunne deltage og bidrage med eget indhold og meninger

Det er meget vigtigt at kunne sætte sig nogle gode digitale fodspor, og en af måderne hvorpå man kan det, er ved at bidrage med egne meninger og holdninger online. Det kan enten være politisk, omkring noget man er passioneret om, en anmeldelse af et produkt man har købt eller brugt, eller blot ved at indgå i en dialog med venner eller interessefæller. Endvidere kan digitale profiler også være en god måde at præsentere sig selv på og vise en dynamisk og positiv online personlighed.

Mange kalder sociale medier en styrkelse af ytringsfriheden og det er det også i den henseende at alle kan publicere sine tanker og idéer. Det betyder også, at den kollektive flerstemmighed vokser og forskellige holdninger hurtigt støder op ad hinanden. Det er vigtigt at kunne give sin egen mening til kende på en konstruktiv måde, og at vide hvornår diskussioner skal tages offline


5. At kunne respektere andres retssikkerhed og privatliv

Du skal respektere ophavsret – selvom konceptet kan virke gammeldags i en digital alder. Derudover skal du i høj grad respektere andre folks privatliv på digitale medier. Vær opmærksom på, at det er ulovligt at sprede krænkende eller uflatterende billeder, løgne, rygter eller personlige oplysninger om andre. Det er ligeledes heller ikke tilladt at true andre online – ligesom det ikke er det offline.

I det hele taget skal du være varsom med, hvad du deler om andre end dig selv, og det er en god idé at have vedkommendes accept, før du poster et billede eller tagger vedkommende.

Vær opmærksom på, at de ting du deler på nettet, kan have en længerevarende effekt på andre, og at dine digitale fodspor ikke forsvinder. Gensidig respekt må derfor være grundvilkåret i din digitale kommunikation.


6. At kunne færdes sikkert

Digital sikkerhed handler først og fremmest om at kunne forstå forskellen på privat og offentligt. Hvad skal man dele med andre og hvad er personlige oplysninger? Dette skal man være meget varsom med på sociale medier, hvor store netværk hurtigt dannes.

Derudover skal man også være i stand til at forholde sig kritisk til virtuelle identiteter. Er vedkommende hvem de giver sig ud for at være? Kan jeg stole på denne hjemmeside? Har jeg tillid til denne butik? Ikke mindst skal man være opmærksom på hvordan du beskytter dine filer, profiler og oplysninger fra udefrakommende trusler som hacking, phishing og identitetstyveri.


7. At kunne kommunikere etisk ansvarligt

Det er vigtigt at kunne afgøre, hvad er i orden at skrive, og hvad er ikke er i orden at skrive. Det kan være svært at lave den distinktion og det går ofte galt på sociale netværk, hvor den kropsløse kommunikation skaber mange misforståelser. Derfor er det meget vigtigt at tænke over hvad man skriver til andre. Hvordan kommer modtageren af beskeden til at forstå den? Kan den misforstås eller er beskeden for hård?

Det er vigtigt at gøre sig disse overvejelser når man kommunikerer online, ikke mindst fordi ens udtalelse hurtigt kan komme udenfor kontekst for et stort publikum, som ikke forstår den oprindelige ’joke’ eller debat, som din udtalelse er et led i.