De syv digitale bud

De syv digitale bud viser, hvad du skal kunne for at indgå dannet og positivt i den digitale verden.

Center for Digital Dannelse

© Alle rettigheder til denne artikel er forbeholdt Center for Digital Dannelse


1. Du skal forstå og indgå i online relationer

Det er essentielt, at du tænker over, hvordan din online personlighed er. Hvordan præsenterer du dig selv på nettet, og hvordan interagerer du med andre brugere? Fokus på den digitale verden er stadig voksende, og derfor bliver vores digitale profiler en større og større del af vores virkelighed – og vores personlighed. Derfor skal du kunne præsentere dig selv på en sandfærdig, men positiv og fordelagtig måde, ligesom du sikkert ønsker at gøre i dit offline liv. Du skal også kunne indgå i online relationer og være i stand til at pleje forholdet til venner, kærester, kollegaer og familie i den digitale verden, ligesom du gør offline.

 

2. Du skal kommunikere etisk ansvarligt

Du skal tænke over, hvad der er i orden at skrive, og hvad er ikke er i orden at skrive på nettet. Det kan være svært at kende forskel, og det går ofte galt på sociale netværk, hvor den kropsløse kommunikation skaber mange misforståelser. Derfor er det meget vigtigt at tænke over, hvad du skriver til andre. Hvordan kommer modtageren af beskeden til at forstå den? Kan den misforstås, eller er beskeden for hård?

Det er vigtigt, at du gør dig de her overvejelser, når du kommunikerer online. Ikke mindst fordi dine udtalelser hurtigt kan ende andre steder på nettet, hvor de kan blive set af folk, som måske ikke kender til sammenhængen og den oprindelige ’joke’ eller debat, som din udtalelse var et led i.

 

3. Du skal bidrage med eget indhold og meninger

Det er vigtigt at kunne sætte sig nogle gode digitale fodspor. Og en af måderne, du kan gøre det på, er ved at bidrage med egne meninger og holdninger online. Det kan enten være politisk, fordi du er passioneret omkring en sag, eller en anmeldelse af et produkt, du har købt eller brugt, eller blot ved at indgå i en dialog med venner eller interessefæller. Derudover kan digitale profiler også være en god måde at præsentere sig selv på og vise en dynamisk og positiv online personlighed.

Mange kalder sociale medier en styrkelse af ytringsfriheden, og det er det også i den henseende, at alle kan publicere sine tanker og idéer. Det betyder også, at den kollektive flerstemmighed vokser og forskellige holdninger hurtigt støder op mod hinanden. Det er vigtigt at kunne give sin egen mening til kende på en konstruktiv måde og at vide, hvornår diskussioner skal tages offline.

 

4. Du skal forstå, hvad medierne vil dig

De fleste budskaber på nettet er konstrueret med et formål. Facebook er fx ikke skabt blot til at give brugere en platform for samtale, og Facebook er ikke gratis. Vi betaler ganske vist ikke for et medlemsskab i kroner og ører, men vi betaler med vores data, som Facebook kan sælge videre til firmaer, der gerne vil målrette reklamer til os. Det er også sådan, vi betaler for Google og mange andre ’gratis’ tjenester på nettet.

Det er også vigtigt at kunne identificere hvem, der står bag information eller en skreven tekst. Hvad er målet med opslaget? Det ser vi eksempelvis i viral markedsføring, hvor afsenderen ofte er skjult, eller på YouTube og andre sociale netværk, hvor man har mulighed for at være anonym. Overvej derfor altid afsenderens hensigt.


5. Du skal udøve digital kildekritik

Hvad er en god digital kilde? Du skal kunne vurdere og være opmærksom på ejerskab, tilhørsforhold, autencitet og verificerbarhed. Kort sagt skal digitale informationer – ligesom med informationer fra mennesker og bøger – holdes op mod allerede kendt viden. Kan det virkelig passe, det jeg læser her? Hvordan er sproget på hjemmesiden? Er det professionelt – passer det til siden? Hvilket medie er afsender på nyheden? Hvad er deres agenda? Kan jeg spore udsagnet tilbage til en anden kilde? Det er gode ting at spørge dig selv om, når du kommer i tvivl.


6. Du skal overholde loven og respektere andres privatliv

Du skal respektere ophavsret – selvom konceptet kan virke gammeldags i en digital alder. Derudover skal du i høj grad respektere andre folks privatliv på digitale medier. Vær opmærksom på, at det er ulovligt at sprede personlige oplysninger og krænkende eller uflatterende billeder, løgne eller rygter om andre. Det er heller ikke tilladt at true andre online, ligesom det ikke er offline.

I det hele taget skal du være varsom med, hvad du deler om andre og dig selv, og det er en god idé at have vedkommendes accept, før du poster et billede eller tagger en person. Vær opmærksom på, at de ting du deler på nettet, kan have en længerevarende effekt på andre, og at dine digitale fodspor ikke forsvinder. Gensidig respekt må derfor være grundvilkåret i din digitale kommunikation.


7. Du skal vide, hvordan du færdes sikkert

Digital sikkerhed handler først og fremmest om at kunne forstå forskellen på, hvad der er privat og offentligt. Hvad skal du dele med andre, og hvad er dine personlige oplysninger, som du skal holde for dig selv? Det skal du være meget varsom med på sociale medier, hvor store netværk hurtigt dannes.

Derudover skal du også være i stand til at forholde dig kritisk til virtuelle identiteter. Er vedkommende den, han eller hun udgiver sig for at være? Kan du stole på den pågældende hjemmeside? Har du tillid til den her online-butik? Og sidst, men ikke mindst, skal du være opmærksom på, hvordan du beskytter dine filer, profiler og oplysninger fra udefrakommende trusler som hacking, phishing og identitetstyveri.