UGENS DIGI-GULD

Posted

Udvalgte nyheder fra ugen der gik, så du altid er på forkant med digitalisering.

UGENS DIGI-GULD

Af Center for Digital Dannelse


Udgivet af Center for Digital Dannelse i februar 2018

© 2018 -2020 Alle rettigheder til denne artikel er forbeholdt forfatter

Har du været fuldt opslugt af langrend, kunstskøjteløb og skihop i sidste uge? Vi byder på digitale nyheder fra ugen der gik, så du er helt opdateret og klar til en guldmedalje.

I denne uge handler det om vold og videospil, unges mobilafhængighed og Elon Musk. Bliv klogere med ugens digitale guldkorn:

Unge tjekker mobilen (for) meget

Ifølge en megafonmåling foretaget for TV2 og Politiken mener 66% af unge i alderen 18-29 år, at de bruger for meget tid på mobilen.

Mobilafhængighed har derfor også fyldt meget i medierne de seneste dage, hvor det blandt andet fremhæves at hyppig mobilbrug og mange tjeks på sociale medier kan føre til stress og en manglende fordybelse hos særligt den unge generation.

Som socialt eksperiment lavede TV2 i sidste uge en videofortælling med 18-årige Ditte Dahl, som skulle sige farvel til sociale medier i en hel uge. Ditte var ellers en af de mange som tjekkede Facebook, Snapchat og Instagram som det første om morgenen og det sidste inden sengetid. Efter eksperimentet syntes Ditte dels at hun var blevet mere opmærksom på det store tidsforbrug, dels at hun var gået glip af noget af det sociale fællesskab.

Ugens lektie: Alt med måde.

Læs mere om megafonmålingen og mobilbrug hos TV2.

Trump mener digital vold er skyld i masseskyderi

“Man bliver voldelig af at spille videospil.”
Den udtrådte men desværre velkendte frase dukkede i forgangne uge op igen, denne gang udtalt af USAs præsident Donald Trump (og en guvernør i Kentucky).

Efter skoleskyderiet i Florida udtalte Trump at “vi skal tage et kig på internettet fordi mange slemme ting sker ved unge børn og unge hjerner og deres sind bliver formet af det.” Han fortsatte, “Også videospil. Jeg hører flere og flere sige at volden i videospil former unges tanker”.

Argumentet har man hørt før, men der er ingen beviser for at voldelige videospil skulle føre til voldelig adfærd offline. Flere internationale studier har gang på gang skudt hul i myten om sammenhængen mellem vold online og offline, og eksperterne mener ikke at dele Trumps holdning.

Bliv klogere på vold og videospil hos New York Times.

Twitter går til angreb mod cyberchikane

Twitter har været i modvind i de seneste par år, hvad angår online mobning og chikane. Platformen har været dårlig til at bandlyse chikanerende brugere, og endnu dårligere til at støtte op om ofre for online had. Nu vil opdaterede retningslinjer gøre op med Twitters skod-renommé og skabe et mere trygt og venligt fællesskab.

En ny tilføjelse til Twitters retningslinjer vil øge støtten til brugere som går rundt med selvmordstanker eller tanker om selvskade. Samtidig har man nu mulighed for at rapportere brugere og tweets, som opfordrer til at begå selvskade. På den måde håber man at sætte en stopper for noget af platformens chikane, og sende et tydeligt signal om at den slags trusler mellem brugere ikke længere er accepteret.

Læs mere på Twitters egen hjemmeside.

Selvkørende biler kræver nye kortlægninger

Hvis fremtiden skal byde på selvkørende biler for alle, må vi have skabt et bedre digitalt billede af vores vejsystemer. Den kunstige intelligens som bilerne skal udstyres med er nemlig ikke helt intelligent nok til bare at finde ud af sagerne ad hoc. De skal trænes – og det kræver blandt andet at vi finder på nye måder at kortlægge vores veje, stier og kørselsruter.

Ifølge en rapport fra Bloomberg, er der hård kamp mellem bil- og teknologifirmaerne for at være i front med den digitale kortlægning. Én af konkurrenterne er Tesla, hvilket kan være med til at forklare hvorfor Elon Musk i sidste uge meldte sig ud af organisationen OpenAI, som han i 2015 var med til at stifte. OpenAI er en virksomhed der forsker i at skabe nye teknologier med kunstig intelligens, og som sætter fokus på de samfunds- og sikkerhedsmæssige trusler der kan følge med. Grundet en interessekonflikt har Tesla nu trukket sig fra OpenAI – måske for at kortlægge verdenen.

Det har i øvrigt været en travl uge for Elon Musk: hans firma The Boring Co. har nu fået den første tilladelse til at grave en Hyperloop-tunnel mellem Washington DC og New York. Hyperloop-banen ville betyde at turen mellem DC og NYC kunne skæres ned til en halv time.

Læs mere om Hyperloop-banen og Musks afsked fra OpenAI