Digitale fodspor

Som bruger skal man være bevidst og refleksiv omkring, hvilke oplysninger der klæber til ens online identitet.

Anders Skov

© Alle rettigheder til denne artikel er forbeholdt Center for Digital Dannelse


Digitale fodspor er til stadighed et emne der vækker debat i hele det danske land, selvom det måske ikke er alle der er klar over, hvad digitale fodspor er. Digitale fodspor er meget kort fortalt de fodspor vi efterlader os, når vi søger på Google, ser en video på Youtube eller skriver informationer om os selv på vores Facebookside.

Den helt afgørende forskel mellem digitale fodspor og de fodspor vi efterlader os med vores fødder, og det der er kilde til meget debat, er at vores digitale fodspor lagres for evigt og bruges til at målrette reklamer til os. Bekymringen er også helt på sin plads. Som bruger skal man være bevidst og refleksiv omkring, hvilke oplysninger der klæber til ens online identitet.

Dog skal man også huske at digitale fodspor kan fremme ens interesser og generelle liv. F.eks. Justin Bieber – ham kender vi alle og han har bygget sit pop-imperium på digitale fodspor. Men vi behøver slet ikke kigge mod USA for at finde eksempler på at man kan bruge sine digitale fodspor til at komme frem i verden. I Go’Morgen Danmark er deres modeekspert er blevet hyret på baggrund af hendes blog. Hendes digitale fodspor har givet hende et attraktivt job, og det samme var tilfældet til forrige års danske melodi grandprix. Her var den kvindelige trommeslager i Solunas band blevet opdaget på Youtube.

Der er flere eksempler på, at ens digitale fodspor kan generere jobs, muligheder og generelt muliggøre en bedre fremtid både offline og online. Disse eksempler hører man om alt for sjældent og der kan være lidt for ensidigt fokus på farerne ved Facebook, Google og Youtube. Vi skal fokusere på, hvordan vi kan udnytte disse medier til vores fordel, samtidig med at vi har en refleksiv og bevidst tilgang til hvilke budskaber og underliggende mål mediet besidder.