Din digitale dobbeltgænger // FACEBOOK

Om at blive klogere på, hvem du er på nettet.

Center for Digital Dannelse

© Alle rettigheder til denne artikel er forbeholdt Center for Digital Dannelse


Din digitale dobbeltgænger er et format skabt af Center for Digital Dannelse, der handler om at gøre dig klogere på din online tilstedeværelse. Hvem er du online? Hvilke informationer gemmes der om dig? Og hvilke værktøjer kan du bruge til at pege din digitale dobbeltgænger i lige præcis dén retning, der bedst afspejler dig?
Denne udgave af din digitale dobbeltgænger har fokus på Facebook.

 

1. Download dit Facebook-arkiv

Facebook har indsamlet store mængder data om sine brugere, siden den blev lanceret i 2004. Hvis du har en konto, har de dit navn, dine opdateringer, dine likes og dine beskeder i Facebook Messenger. Den data bruger de til at målrette reklamer og styre, hvad du ser i dit nyhedsfeed.

Det er ikke kun firmaer, organisationer og reklamebureauer, der kan få adgang til din personlige data. Du kan selv hente nogle af de oplysninger ned, som Facebook har om dig. De fleste af oplysningerne ved du nok godt, at Facebook har gemt. Men for mange er der stadig overraskelser.

Facebook har eksempelvis gemt alle de gange, du har logget ind – og med hvilken computer. De har gemt dine kreditkortinformationer, hvis du har købt noget i en app, som er tilknyttet Facebook og de ved endda hvordan dit ansigt ser ud, baseret på Facebooks ansigtsgenkendelsesalgoritme DeepFace.

Download din Facebook-data her.

 

2. “The Secrets You Could Be Sharing”

De oplysninger, som Facebook har, bliver ikke kun brugt på Facebook.

Hvis du nogensinde har logget ind på en anden hjemmeside eller en app med din Facebook-konto, har du også givet tilladelse til, at Facebook delte dine oplysninger med den hjemmeside eller app. Det kan være en stor fordel, hvis du gerne vil have junkfood bragt til din hoveddør eller matche med en person, der deler dine interesser, på en dating-app.

Ved at bruge værktøjet “The Secrets You Could Be Sharing”, udviklet af Supremo, får du et lille indblik i hvilke oplysninger du deler med andre end Facebook. Det kan være, at du har delt, hvem din lillesøster er, om du stemmer rødt eller blåt eller din lokale stambar, hvis du er blevet tagget i mange billeder fra forrige fredag.

Lur dine egne hemmeligheder her.

 

3. StalkScan

StalkScan viser dig alle de informationer om dig, som ligger offentligt på Facebook. Den viser dig, hvem du fremstår som at være på Facebook overfor andre mennesker – hovedsageligt dem, du ikke har i din venneliste. Derfor er den også nyttig, hvis du gerne vil rydde op i din digitale fremstilling.

Selvom den ikke viser ting, der er skjult på grund af dine privatlivsindstillinger, kan der stadig være meget, som du tænkte kun var for dig og dine venner, som ligger åbent på det sociale medie. Mange af de oplysninger er du ikke selv herre over, for eksempel billeder, andre har tagget dig i eller statusopdateringer, der omtaler dig.

Hvis din profil er bare lidt åben, kan StalkScan også vise dig hvilke hoteller, du har tjekket ind på eller hvilke politiske partier, du følger. StalkScan samler endda informationerne i nogle overordnede kategorier, såsom interesser, personer, og ‘synes godt om’, som du så frit kan søge i.

Stalk dig selv her.

 

4. Facebook App-indstillinger

Hvad tillader du, at Facebooks egen app må bruge fra din mobil?

For at bruge Facebook app’en, skal du også give den adgang til en række funktioner på din mobil. Det kan være din kamerarulle, så du kan dele det billede, du tog af solopgangen i morges eller at den må opdatere i baggrund, når du ikke bruger app’en. Den vil også gerne kunne bruge dine lokalitetstjenester, så du lettere kan tjekke ind, når du ankommer til hotellet på Hawaii.

Facebook Messengers indstillinger ligner hovedapp’en med et par undtagelser. Den vil nemlig gerne også have adgang til dit kamera og din mikrofon, så du kan ringe til dine venner over Messenger med stemme- eller videoopkald.

Jo mere du giver adgang til, desto lettere gør det din brug af Facebook-appen, men er også en måde for Facebook at opsamle endnu flere oplysninger om dig, som de kan bruge til deres målrettede annoncering.

På iPhone finder du disse indstillinger under ‘Indstillinger > Facebook’, ‘Indstillinger > Messenger’ og ‘Indstillinger > Anonymitet > Lokalitetstjenester’. På Android finder du disse indstillinger i Google Play Store under Facebook-app’en og ‘Developer > Permissions > View Details’.