#SKAM

Posted

Serien SKAM er omtalt over alt på sociale medier. Men hvordan interagerer showets fans på en platform som Twitter?

#SKAM

Af Linda Rogberg


Udgivet af Center for Digital Dannelse i februar 2017

© 2017 -2020 Alle rettigheder til denne artikel er forbeholdt forfatter

Den norske ungdomsserie SKAM har tiltrukket stor opmærksom i Danmark, blandt alt fra dets kontinuerlige publikum, til medierne, politikere og reklamebureauer. Alle ser ud til at ride med på SKAM-bølgen. Men hvad så med forskning? Seriens unge alder gør, at der ikke er udgivet meget forskning omkring serien endnu. Der er en masse spændende tendenser ved SKAM der kan undersøges, hvor et af områderne er seriens fanbase, og deres brug af sociale medier.

I et mindre forskningsprojekt har jeg derfor undersøgt #SKAM på Twitter, for at forstå hvilken interaktion der foregår under hashtagget. Jeg lavede en indledende undersøgelse, som pegede på, at #SKAM blev brugt som et slags ”delingsnetværk” mellem internationale fans – og derfor, ville jeg teste denne hypotese.

Twitter er en platform der bliver brugt af mennesker rundt om i hele verden. Brugere tweeter omkring egne oplevelser og tanker, men mange skriver også omkring aktuelle emner, politiske såvel som underholdningsrelaterede. Dette sker ofte ved hjælp af hashtags. Den hastigt voksende popularitet serieverdenen har opnået, har medført en naturlig tendens på Twitter. I forskning kaldes tendensen ”Social TV”, og kort fortalt handler begrebet om en sammensmeltning mellem sociale medier og TV. Ved hjælp af sociale medier kan vi gøre vores tv-oplevelse mere social. F.eks. når vi tweeter omkring et program eller en karakter – for her er det nemlig ofte fordi, at vi gerne vil dele oplevelsen med andre.

Men bruger SKAMs fanbase så også primært Twitter som et værktøj til at gøre deres tv-oplevelse mere social? For at finde svaret på dette måtte jeg undersøge #SKAM-netværket nærmere.

Når vi skal forstå hvordan fans agerer i et online netværk, som det der eksisterer med #SKAM, var der flere parametre der var interessante at undersøge. Vi kan analysere #SKAM-netværket ved at identificere de mest populære brugere – dem der har indflydelse i netværket. Men hvad betyder det så, at have indflydelse i et netværk? I denne sammenhæng handlede det om, at en lille andel brugere (fans) i netværket modtog markant mere opmærksomhed (flere @-mentions) end alle andre. De havde altså en vigtig position i netværket – og derfor var lige netop disse fans interessante at gå i dybden med. Nu kunne jeg indsamle disse populære brugeres Twitter-oplysninger såsom antal følgere og antal tweets, for at lære mere om deres popularitet. Det bærende element var dog at undersøge selve indholdet af deres tweets brugt sammen med #SKAM.

Undersøgelsen medførte at jeg både fandt mere traditionel faninteraktion såsom følelsesmæssige opdateringer omkring serien samt dets karakterer og vurdering af serien. Det mest interessant fund var dog, at min hypotese blev bekræftet. De populære brugere brugte #SKAM til at udveksle og dele oversatte klip og episoder, på russisk og engelsk.

Lyder emnet interessant? Du kan læse den fulde undersøgelse i vedhæftede universitetsopgave udarbejdet i et kursus omkring netværksanalyse på IT-Universitetet.

Læs hele artiklen (.pdf)
Download hele artiklen (.pdf)

Om forfatter

Linda Rogberg
Digitale medier og design (BSc) på IT-Universitetet i København

Email:
lrogberg@gmail.com

Link til forfatter:
linkedin.com/in/linda-rogberg-9611a850/da