Guide: Sådan skaber I gode skærmvaner i familien

Skærmbrug er en del af hverdagen for både børn og voksne, men hvordan finder man balancen? I denne artikel giver vi konkrete råd til, hvordan I kan skabe gode rammer for skærmbrug i hjemmet.

Center for Digital Dannelse

© Alle rettigheder til denne artikel er forbeholdt Center for Digital Dannelse

Senest opdateret 9. okt. 2024


Når det kommer til børn og unges skærmbrug, kan det som forældre være udfordrende at finde den rette balance. Vi lever i en digital verden, hvor skærme er en naturlig del af hverdagen – både i skolen, fritiden og i sociale sammenhænge. Men hvordan kan man som familie skabe gode digitale vaner uden at skabe unødvendige konflikter? I stedet for at fokusere på tidsbegrænsninger alene, handler det også om at kigge på, hvordan skærme bruges, og hvordan I sammen kan skabe en meningsfuld digital hverdag. I denne artikel giver vi nogle råd til, hvordan I kan arbejde med skærmvaner i hjemmet på en fleksibel måde. 

Skab skærmfri stunder under måltider
I kan overveje at gøre måltiderne til en tid uden skærme, hvor både børn og voksne kan fokusere på hinanden. Det kan fungere godt, fordi det kan give mere tid til samtaler og nærvær. 

Undgå skærme i soveværelset for bedre søvn
For at hjælpe med at skabe ro i soveværelset, kan I overveje at holde skærme ude. Det kan hjælpe både børn og voksne med at sove bedre og undgå at blive forstyrret af sociale medier sent om aftenen. Hvis det passer ind, kan I eksperimentere med at bruge et almindeligt vækkeur i stedet for telefonen.

Skab en åben dialog om online oplevelser
Det er vigtigt at tale om skærmbrug og online oplevelser, fordi det hjælper børn og unge med at reflektere over deres digitale vaner. En åben dialog kan give jer som familie en bedre forståelse af, hvad der foregår på skærmene, og hvorfor visse aktiviteter føles mere vigtige eller udfordrende. Ved at dele erfaringer kan I sammen skabe en større bevidsthed om, hvordan skærmene bruges, og det kan samtidig gøre det lettere at sætte realistiske og meningsfulde rammer for skærmbrug.

Inddrag børnene i fastsættelsen af skærmregler
Når børnene får mulighed for at være med til at bestemme rammerne for skærmbrug, oplever de ofte et større ansvar for at overholde reglerne. Ved at inddrage dem i beslutningerne, kan I sammen skabe regler, som føles mere retfærdige og realistiske, hvilket kan føre til bedre overholdelse og færre konflikter. Som forældre kan I prøve at være opmærksomme på, at I også overholder de regler, I opstiller for familien. Det er med til at skabe en fælles forståelse og respekt for de rammer, I sætter.

Planlæg skærmfri aktiviteter som familie
I kan prøve at finde tid til skærmfri aktiviteter, der passer til familiens hverdag, fx en ugentlig eftermiddag eller et par timer om aftenen. Det kan være en sjov udfordring, hvor I som familie kan lave ting sammen, som ikke kræver skærme, som fx brætspil eller en gåtur. I kan tilpasse det, så det giver mening for jer.

Pas på med dette, når I laver regler for skærmbrug

Når man indfører skærmregler i hjemmet, er der visse faldgruber, man kan prøve at undgå for at sikre, at reglerne bliver effektive og holdbare for hele familien. Som forældre kan I overveje nedenstående råd, hvis I vil have mere holdbare rammer for skærmbrug i hjemmet: 

Brug ikke skærmtid som belønning
At bruge skærmtid som belønning for god opførsel kan føre til, at barnet begynder at se skærme som noget meget værdifuldt og eftertragtet. I kan forsøge at betragte skærmbrug som en normal del af hverdagen, der skal balanceres med andre aktiviteter.

Undgå for stramme eller urealistiske regler
I kan prøve at undgå at lave for mange eller for strenge regler, som kan være svære at håndhæve. Hvis reglerne er for restriktive, risikerer I, at de bliver ignoreret eller opfattes som uretfærdige. Det er vigtigt at være fleksibel og tage hensyn til familiens daglige rytme og behov.

Undgå regler uden forklaring
I kan forsøge at undgå at lave regler uden at forklare baggrunden for dem. Børn forstår bedre og respekterer regler, hvis de ved, hvorfor de eksisterer. Det kan være godt, hvis I kan have samtaler om, hvorfor det er vigtigt at opretholde en balance mellem digitale og fysiske aktiviteter.

Brug ikke skærmforbud som straf
At bruge skærmforbud som en straf kan bidrage til at skabe et negativt forhold til reglerne og skærmbrug, og det kan resultere I, at jeres barn undgår at dele fx. negative oplevelser online med jer som forældre, hvis barnet frygter at blive udelukket fra sociale medier. 

 

At skabe en dialog om skærmbrug i hjemmet og opstille nogle fælles regler, kan være vigtige for børn og unge, fordi det bidrager til at skabe struktur og hjælper med at etablere nogle gode digitale vaner i en verden, hvor skærme spiller en central rolle. Ved at opstille fælles regler for skærmbrug i familien, som også overholdes af voksne, understøtter det ikke kun børnenes udvikling af gode vaner, men skaber også en stærkere forståelse og dialog om, hvordan skærme kan bruges meningsfuldt. 

Du kan læse mere om gode råd til børn og unges skærmbrug i Skærmguiden og denne artikel om skærmregler i familien udarbejdet af Børns Vilkår.