Fælles regler for skærmbrug i klassen
At skabe fælles regler for skærmbrug i klassen kan styrke både trivsel og læring. Læs vores guide og få praktiske råd til at lave skærmregler, der fremmer fællesskabet.
Center for Digital Dannelse
© Alle rettigheder til denne artikel er forbeholdt Center for Digital Dannelse
Senest opdateret 18. nov. 2024
I en digital verden, hvor skærme spiller en stor rolle, kan det være en god idé at lave fælles regler for skærmbrug i klassen. Reglerne kan bidrage til at skabe en balance mellem undervisning og digitalt samvær, samtidig med at eleverne bliver mere bevidste om deres digitale vaner.
Fælles skærmregler kan være med til at sikre, at alle elever føler sig inkluderet, uanset deres adgang til teknologi. Nogle elever har måske ikke en smartphone eller sociale medieprofiler, og reglerne kan hjælpe med at undgå, at disse elever føler sig udenfor. Ved at have klare retningslinjer for, hvornår og hvordan skærme bruges, kan klassen fokusere på fælles aktiviteter, der ikke kræver, at alle har de samme digitale muligheder.
4 gode råd til at lave fælles regler for skærmbrug i klassen
- Involvér eleverne i processen
Når eleverne er med til at udforme reglerne, føler de sig hørt og engageret i processen. Dette er med til at sikre, at reglerne bliver meningsfulde og realistiske at overholde. - Hav fokus på onlineadfærd
Det er en god idé at opstille nogle fælles regler for skærmbrug i klassen, som også omhandler, hvordan man taler og skriver til hinanden online. Det kan både være med fokus på online kommunikation, men også billeddeling, fælles grupper på Snapchat og Messenger osv. - Lav klare og enkle regler
Hold reglerne enkle og forståelige. Det kan være specifikke tidspunkter, hvor skærme er tilladt, eller særlige situationer, hvor skærme ikke bruges, f.eks. når klassen spiser frokost eller i ét af frikvarterene. - Involvér forældrene
Hvis det er muligt i klassen, kan det være en fordel at involvere forældrene i at lave fælles regler for skærmbrug i klassen. Inviter dem til at deltage i samtalerne og dele deres perspektiver, så I kan skabe en sammenhæng mellem skole og hjem. Når skolen og hjemmet arbejder sammen om reglerne, bliver de lettere for børnene at forstå og efterleve, både i skolen og hjemme.
Hvad kan reglerne indeholde?
- Skærmbrug i undervisningstiden: I kan aftale, hvornår skærme må bruges, fx til gruppearbejde eller individuelle opgaver.
- Pauser uden skærme: I kan fx indføre skærmfrie frikvarterer nogle gange om ugen.
- Respektfuld onlineadfærd: Snak om regler for god opførsel på digitale platforme, både i forhold til at tale ordentligt til hinanden og dele passende indhold i og udenfor skoletiden.
- Klassens digitale bud: I kan i fællesskab opstille i klassens digitale bud, hvor eleverne er med til at nedskrive konkrete regler for brug af skærme i skoletiden.
Fælles skærmregler bidrager til at skabe et mere inkluderende klassemiljø, hvor alle føler sig trygge og trives digitalt. Ved at inddrage eleverne i at skabe disse rammer opnår I ikke kun bedre struktur i undervisningen, men også et stærkere fællesskab og nye digitale vaner.
Hvis du ønsker at vide mere om gode råd til børn og unges skærmbrug, så kan du læse mere i vores artikel, samt i Skærmguiden og Anbefalinger for fagpersoner udgivet af Børns Vilkår.