Hvad betyder digital dannelse?
Hvad er digital dannelse egentlig, og hvordan bliver du selv digitalt dannet?
Center for Digital Dannelse
© Alle rettigheder til denne artikel er forbeholdt Center for Digital Dannelse
Senest opdateret 18. dec. 2024
Begrebet digital dannelse bliver brugt mere og mere både i skolen, af politikere og i medierne, men hvad betyder det egentlig, og hvorfor er det vigtigt? Digital dannelse handler ikke bare om tekniske færdigheder – det handler også om kritisk og ansvarlig brug af teknologi og forståelse af, hvordan vores digitale liv påvirker både os selv og samfundet omkring os.
Der findes ikke én fasttømret definition af begrebet digital dannelse, men allerede i 1990’erne kom begrebet til Danmark, da Kirsten Drotner, professor i medievidenskab på Syddansk Universitet, introducerede begrebet som et forsøg på at oversætte det engelske “digital literacy”. I 2016 blev digital dannelse for første gang skrevet ind i den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi, og siden er der kun kommet større fokus på digital dannelse og digitale kompetencer på det danske uddannelsesområde.
Forskellige definitioner og aspekter af digital dannelse
Digital dannelse er ret komplekst, og begrebet bliver ofte defineret forskelligt afhængigt af konteksten. I et dansk forskningsprojekt der har undersøgt begrebet identificerede de at der findes mange forskellige kategorier og måder at anvende digital dannelses begrebet på. Deres artikel fremhæver, hvordan digital dannelse kan opdeles i følgende nøgleområder:
- Tekniske færdigheder: Evnen til at bruge digitale værktøjer som computere, tablets og software.
- Kommunikation: At kunne udtrykke sig og samarbejde via digitale platforme.
- Kritisk tænkning og kildekritik: Evnen til at vurdere kilder og indhold samt genkende misinformation.
- Etisk ansvar: At kunne agere ansvarligt og respektfuldt online, både i forhold til adfærd og deling af indhold.
Denne brede forståelse af digital dannelse afspejler de forskellige roller, som både skolen og hjemmet spiller. I skolen er fokus skiftet til en kritisk tilgang, hvor teknologi ses som et værktøj, der skal bruges med omtanke, og eleverne lærer, hvornår teknologien kan gavne, og hvornår det er bedre at lægge den væk. Hjemme kan digital dannelse handle om at skabe åben dialog, så børn lærer at reflektere over teknologiens både positive og udfordrende sider og opnår et mere ansvarligt forhold til deres online adfærd. Digital dannelse er derfor en vigtigt, ikke kun for børn og unge, men for alle i samfundet.
At være digitalt dannet betyder altså at kunne navigere sikkert og bevidst online, vurdere information kritisk og tage ansvar i digitale fællesskaber. Disse færdigheder og kompetencer hjælper os med at udnytte teknologiens muligheder og samtidig håndtere udfordringer i en digital verden.