Guide: Børnenes yndlingsspil

Minecraft, Fortnite og CS:GO - hvad er hvad? Her kan du læse om de mest populære computerspil blandt børn og unge lige nu, og du kan blive klogere på de enkelte spils fordele og ulemper.

Center for Digital Dannelse

© Alle rettigheder til denne artikel er forbeholdt Center for Digital Dannelse

Senest opdateret 5. jan. 2023


Det kan føles som en stor mundfuld at følge med i børnenes verden af computerspil. Men det er faktisk en rigtig god idé at gøre. For når du viser interesse og spørger ind til dit barns onlineliv – både i spil og på sociale medier – er du samtidig med til at gøre samtalen om det digitale til en naturlig del af hverdagen. Og det har mange fordele. For det første vil danske børn og unge rigtig gerne fortælle om det, de oplever online. Og for det andet er det nemmere for dem at spørge dig til råds, hvis du viser interesse og kender lidt til de steder, de færdes online. Derfor er nogle af vores – synes vi selv – bedste råd til forældre med børn, der gamer:

  • At du skal spørge dit barn, hvad han eller hun har oplevet i sit spil – og gør det ofte.
  • At du beder dit barn vise dig spillet. Måske kan du endda få lov at prøve det.
  • At du laver regler, der passer til spildesignet. I Fortnite kan du fx aftale med dit barn, hvor mange runder han eller hun må spille i stedet for at sætte en skarp tidsbegrænsning på spillet. Så afbryder du ikke midt i en runde, og på den måde undgår du skænderier, hver gang computeren skal slukkes. I andre spil giver det måske mening at aftale, at dit barn lukker spillet ved næste save-point (et sted i spillet, hvor spilleren har mulighed for at gemme).

For at kickstarte snakken om det digitale, har vi lavet en guide til nogle af de mest populære computerspil blandt børn og unge i Danmark. Herunder kan du således læse lidt om de enkelte spil og deres fordele og ulemper – de står i alfabetisk rækkefølge.

Vi har forresten lavet samme nummer med de mest populære sociale medier, som du kan læse om i artiklen: Guide til dit barns digitale fællesskaber. God fornøjelse.

 

Among Us

Among Us har siden 2020 været et kæmpe hit blandt børn i flere aldre. Spillet er bygget op som en leg, hvor man skal gennemskue, hvem der er skurken, og hvem der er ens allierede. Det foregår på en ødelagt rumstation, hvor et hold på op til 10 deltagere skal fikse de ødelagte dele for at vinde. Men mindst én af spillerne er en skurk, som i skjul skal forsøge at ødelægge endnu mere på rumstationen og måske endda slå de andre spillere ihjel. Undervejs skal gruppen diskutere og stemme om, hvem der mon er skurken. Gætter de rigtigt, vinder de. Spillet er intenst, men en runde varer kun op til fem minutter, og grafikken er hverken realistisk eller særlig voldsom. 

Aldersgrænse
Ifølge den europæiske PEGI-mærkning er Among Us egnet til børn i alderen 7+ år. Grafikken er hyggelig og vil for de fleste børn ikke virke skræmmende, så det er et velegnet spil til de mindre børn, og det kan også sagtens spilles af børn, der ellers ikke er de store gamere.

Fordele
Among Us er et super socialt spil, som vil være sjovt og spændende for de fleste børn. Samtidig fjernes skældsord automatisk fra chatten blandt deltagerne, men man kan også slå en censor chat-funktion til, så endnu flere ord fjernes. Spillet kan desuden nemt sættes op, således at man kun spiller med folk, man allerede kender.

Ulemper
Der er en vis risiko for, at afstemningerne i spillet kan bruges til at drille de andre medspillere, og for nogle børn kan det også føles ubehageligt, når de selv er skurken.

 

Call of Duty

Call of Duty er en meget populær serie af skydespil, hvor man spiller en soldat, der sendes på forskellige missioner.
Handlingen i de første tre spil i rækken udfolder sig under 2. Verdenskrig, mens de to seneste Call of Duty-spil foregår i nyere tid: ét foregår under Den Kolde Krig, mens handlingen i den allernyeste udgave udspiller sig i en nær fremtid.
Tidligere kunne man spille alene, men i de nyeste udgaver er single player-funktionen skrottet, og man spiller i stedet i hold og skal samarbejde med andre spillere.

Aldersgrænse
Den vejledende alder er 18+ år, men Call of Duty spilles også af yngre spillere – og det er heller ikke direkte forbudt.

Fordele
Spillet er ganske underholdende, og – ligesom mange andre computerspil – træner det spillerens finmotorik og reaktionsevne.

Ulemper
Spillet kan være voldsomt for yngre spillere – deraf den vejledende alder. Derfor bør man som forældre se nogle videoer af spillet, inden man lader sit barn spille det. Man kan finde videoer på YouTube eller spille sammen med sit barn i begyndelsen.

 

CS:GO

Counter-Strike: Global Offensive (ofte forkortet CS:GO) er et taktisk online-spil, og det fjerde i Counter-Strike-serien. Her dyster spillerne mod hinanden i to hold: terrorister og anti-terrorister. Terroristerne skal enten plante en bombe eller holde gidsler, mens det andet hold – ikke overraskende – skal forhindre dem i at gøre netop det. Man kan også forsøge en anden taktik, nemlig at udrydde modstanderne én efter én.
Gamerne taler sammen via headsets, når de spiller, og det er på den måde, de koordinerer angreb osv.

Aldersgrænse
Spillet har en vejledende alder på 16+ år, men er ikke forbudt for yngre spillere. Generelt er PEGI-mærkningen, som står bag aldersanbefalingen, kun vejledende. Når det er sagt, har CS:GO og andre Counter-Strike-spil dog en del indhold, som kan virke voldsomt eller skræmmende.

Fordele
CS:GO er blodigt, men sjovt, og spillerne har mulighed for at avancere og blive bedre. Det kan de fx, når det gælder håndtering af skydevåben. Hvert våben har nemlig sit eget ladesystem og egne fordele og ulemper, og det kræver timevis af  træning, hvis man for alvor vil mestre hele pakken.

Ulemper
Der er ofte en hård tone mellem spillerne, og spillet kan være voldsomt for de yngste. Derudover har spillet et intenst gameplay og indeholder både vold og blod, og alt det kan være ubehageligt for børn.

 

Fortnite

Fortnite er et særdeles populært computerspil, som spilles af både drenge og piger. De spiller enten alene eller sammen med andre i hold af to eller fire spillere. Hold eller ej, så starter spillet med, at 100 deltagere kastes ud på en ø fra en svævende bus. Herefter går det i al sin enkelthed ud på at dræbe de andre spillere og være den sidste overlevende på øen. Men for at nå dertil, må spillerne bevæge sig rundt på øen for at finde våben, de må bygge huse og ramper, der kan bruges i kampen mod de andre, og de må samarbejde med holdkammeraterne for at kunne vinde.
Fortnite er som udgangspunkt gratis, men det er muligt at tilkøbe en masse ekstra grej i spillet, og det frister mange børn og unge. De tilkøbte ting forbedrer ikke ens vinderchancer, men de har en vis coolness-faktor. Spillerne køber især de såkaldte skins, som giver deres figurer et lækkert outfit, en fed dans, sejt hår, flottere våben eller noget helt femte.

Aldersgrænse
Den officielle aldersanbefaling er 12+ år, og det lyder måske ungt taget indholdet i betragtning. Men grafikken er hverken særlig realistisk eller blodig, så spillet er ikke så voldsomt, som det lyder.

Fordele
Spillet er på mange måder socialt og træner børnenes samarbejdsevner, når de spiller i hold. Derudover kan de også opfinde og udfolde sig kreativt, når de bygger ramper og huse i spillet.

Ulemper
Fordi man kun kan være fire spillere på et hold, risikerer man, at nogle børn holdes udenfor, når der spilles. Man skal heller ikke undervurdere den sociale kapital, det giver at have de rigtige skins.

Grand Theft Auto

Grand Theft Auto (ofte kaldet GTA) er en spilserie i action-genren. Spilleren styrer den kriminelle hovedperson gennem en række missioner i forskellige byer. Missionerne består typisk af ulovligheder i større eller mindre skala – det kan være alt fra bankrøverier til likvideringer eller biltyverier, som navnet hinter.  

Aldersgrænse
Den vejledende alder er 18+ år, men det er ikke uset, at børn helt ned til 7-8 år spiller GTA.

Fordele
GTA er både underholdende og nervepirrende.

Ulemper
Spillet er ofte blevet kritiseret for sine voldelige scenarier, men det er også dem, der gør spillet interessant at spille. Det kan dog være meget voldsomt for de yngste, og som forældre børn man derfor grundigt overveje, om ens barn skal spille netop dette spil.

 

Minecraft

Minecraft er et såkaldt sandkasse-spil, hvor spillerne bygger forskellige ting efter egen fri fantasi med de materialer, de indsamler i spillet. På den måde træner børnene deres teknik- og formforståelse, og det kan de også bruge offline.
Det overordnede mål i spillet er at samle ressourcer og bygge ting for at overleve angreb fra monstre, der kommer frem i mørket. Det kan man gøre alene eller i samarbejde med andre spillere. Spillerne kommunikerer med hinanden via chatfunktionen i spillet eller via Skype eller Discord, som de kører sideløbende.

Aldersgrænse
Minecraft har en aldersanbefaling på 7+ år, men en del børn stifter bekendtskab med spillet, før de fylder 7. For nogle børn er det helt okay, mens det for andre kan være en god idé at vente. Visse dele af spillet kan være skræmmende, fx når det bliver nat, og monstrene kommer frem.

Fordele
Børn, der spiller Minecraft, træner samtidig deres form- og teknikforståelse. De kan også øve sig i at samarbejde.

Ulemper
Børnene kan have svært ved at styre deres sprogbrug i chatten eller på Skype eller Discord, når de taler med mod- og medspillere. Det er desuden ikke usædvanligt, at de bliver inviteret til samtaler med spillere, som de ikke kender i forvejen. Det hænder også, at børnene prøver at snyde sig til bedre ressourcer i byttehandler med andre spillere. Visse dele af spillet kan også virke skræmmende.

 

Roblox

Roblox er ikke kun ét spil, men en platform med mange forskellige spil, som især er populært hos yngre børn under 10 år. Brugeren har sin egen avatar – en virtuel figur – som repræsenterer ham eller hende i online-universet. Der kommer hele tiden nye spil til i Roblox, og de kan være tilføjet af både professionelle udviklere og privatpersoner – derfor kan det også være lidt svært at holde overblik over alle de typer af indhold, man kan møde i Roblox. Brugerne kan desuden chatte med hinanden, og de kan samarbejde om kreative projekter eller spille sammen. Roblox er gratis, men vær opmærksom på, at det koster penge at tilkøbe tøj til sin avatar samt premium byggematerialer mm.

Aldersgrænse
Aldersanbefalingen for Roblox er 7+ år. Derudover kan man vælge at oprette en forældrestyret konto til børn under 13 år. En sådan konto viser – i højere grad – kun de dele af spillet, som passer til de yngste brugere.

Fordele
Ligesom Minecraft er Roblox både underholdende og velegnet til at træne børnenes form- og teknikforståelse.

Ulemper
Selvom spillene i Roblox rent grafisk er ret simple, kan der være skræmmende elementer. Nogle børn bliver desuden fristet til at bruge penge på skins (tøj til avatars og anden udsmykning) eller flere og bedre materialer til at bygge med. Derudover skal du som forælder være opmærksom på, at nye profiler per automatik er offentlige, og derfor er det en god idé at kigge på indstillingerne for dit barns konto.

 

Steam & Twitch

Vi slutter listen af med to portaler, der er gode at kende, hvis dit barn er gamer. Hverken Steam eller Twitch er computerspil, men det er her børnene følger andre spillere, finder nye spil og dyrker deres interesse for gaming.

Steam
Steam er en platform og en service, som bruges til at indkøbe, downloade og spille computerspil. Her udgives ikke kun spil fra producenten bag Steam, som hedder Valve Corporation, men også fra andre producenter, og derfor er Steam et godt sted at samle sine spil. Steam kan bruges på både Windows- og Mac-computere, og platformen fungerer også som et socialt medie, hvor andre brugere kan skrive til dig og følge med i, hvilke spil du spiller, og hvornår.

Twitch
Twitch er en af e-sportens højborge og er især populær blandt drengene. Her kan de se med, når andre brugere fra hele verden spiller og livestreamer computerspil. Som tilskuer ser du både spillet, der spilles, og du kan samtidig se og kommunikere med gameren, der typisk underholder og forklarer sine valg i spillet løbende undervejs. Samtidig kan man som bruger deltage i en chat med de andre seere, og her kan man – bl.a. ved at købe særlige emojis – donere penge til gameren. På Twitch dyrker man altså fællesskabet i små ‘fanklubber’.