Guide: Dit barns digitale fællesskaber

Posted

Her får du et smugkig ind i børnenes digitale verden, når vi guider dig igennem nogle af de mest elskede sociale medier og spil.

Guide: Dit barns digitale fællesskaber

Af Center for Digital Dannelse


Udgivet af Center for Digital Dannelse i februar 2019 (redigeret marts 2019)

© 2019 Alle rettigheder til denne artikel er forbeholdt forfatter

Et af vores – synes vi selv – bedste råd, når vi taler med forældre er: Vis interesse og spørg ind til dit barns onlineliv. Det virker måske banalt, men det kan være en stor udfordring. For hvordan taler man med sit barn om en verden, man ikke forstår? Hvor starter man? Og hvad nu hvis børnene synes, at man snager?

Lad os starte med at svare på det sidste af de tre spørgsmål – her kan vi nemlig svare kort og kontant: nej! For børnene (særligt de yngste) vil faktisk utrolig gerne fortælle om det, de oplever online, og de sætter pris på, at deres forældre viser interesse. Det leder os videre til spørgsmål #1 og #2 – hvordan spørger man ind til en verden, man ikke forstår, og hvor starter man?

Kort sagt handler det om at komme i gang. Spørg ind på samme måde, som når du spørger dit barn, hvordan det gik til fodbold, åbent og nysgerrigt. Børnene nyder at forklare, hvordan et spil eller socialt medie fungerer, så du kan også roligt stille alle de ‘dumme’ spørgsmål. Men for at give dig en fordel – inden du går i gang med at snakke med dit barn – har vi lavet en guide til nogle af tidens mest elskede sociale medier blandt børn og unge i grundskolen.

Mange børn – og drengene især – er også sociale, når de spiller computer, for her kan de samarbejde, tale og skrive med andre spillere. Derfor har vi selvfølgelig også lavet en spilguide med information om de mest elskede spil og deres fordele og ulemper.

 

YouTube

Streaming udgør en stor del af ungdommens medieforbrug, og YouTube er en kæmpe spiller i den sammenhæng. I 2018 benyttede ca. 2/3 af danske unge i alderen 9-24 år YouTube hver eneste dag. På den populære webportal kan man finde alle slags videoer, som brugerne selv uploader, bl.a. videoer med bloggere og gamere eller de såkaldte tutorials (video-guides) og kreative Do It Yourself-videoer . Hvis man opretter en konto, kan man uploade videoer på sin egen kanal.

Aldersgrænse
Man skal være 13 år for at oprette sin egen konto på YouTube, men videoerne kan også tilgås uden en konto. Siden 5. februar 2018 findes dog en særskilt børneversion, kaldet YouTube Kids, som er for børn under 13 år. Her monitoreres både indhold og reklamer af ‘menneskeøjne’, og forældre har mulighed for at styre børnenes skærmtid via en timer. 

Fordele
YouTube-videoer er ofte både underholdende og lærerige, og sitet er et godt sted at dyrke sine interesser og følge sine yndlingsbloggere. 

Ulemper
Der er ikke noget filter, der beskytter børn og unge mod videoer, der er tiltænkt ældre personer, og der findes en del voldsomme ting på YouTube. Dog kan videoer med nøgenhed og indhold af seksuel karakter kun tilgås, hvis man er registreret bruger over 18 år, og YouTube monitorerer indholdet. Ikke desto mindre findes der eksempler på, at stødende indhold sniger sig ind, også på YouTube Kids. Et andet problem er, at børn, der selv lægger videoer på YouTube, sjældent er bevidste om privatindstillinger.

 

Snapchat

På Snapchat kan brugerne sende billeder og video direkte til hinanden i såkaldte ‘snaps’ eller udgive dem i ‘stories’, som er en kronologisk række af videoklip og/eller billeder, der kan ses af alle ens kontakter i Snapchat. Et billede sendt som snap forsvinder, når modtageren har åbnet den, og indhold i ‘stories’ forsvinder efter 24 timer.
En meget populær feature er desuden Streaks, som er en digital version af legen ‘bolden må ikke røre jorden’. Et streak starter, når to brugere sender hinanden noget mindst én gang i døgnet, tre dage i træk. Herefter viser der sig et flamme-ikon ud for den pågældende kontakt, og nu gælder det om at holde liv i flammen længst muligt ved fortsat at sende hinanden en snap hver eneste dag. Et streak kan køre i alt fra tre dage til måneder eller endda år.

Aldersgrænse
Trods en anbefalet aldersgrænse på 13 år, bruges Snapchat også af yngre børn.

Fordele
Snapchat er glimrende til at opdyrke og vedligeholde gode venskaber, og i mange skoleklasser har eleverne en klassegruppe, hvor de dyrker fællesskabet.

Ulemper
Nogle børn oplever dog at blive udelukket fra fællesskabet, fordi de ikke bliver inviteret med i en eller flere grupper på Snapchat. Et andet problem er, at streaks kan være stressende for de børn, der har mange kørende på samme tid. Desuden kan det være svært at løse en konflikt som forældre, hvis man ikke når at se beskeden eller billedet, før det ‘forsvinder’.

 

Instagram

Instagram er et socialt medie båret af visuelt indhold som foto og video. Her kan du dele eget indhold, like eller kommentere andres, eller bare smugkigge på offentlige profiler.
Instagram har et stort udvalg af fotofiltre, der gør det nemt at skabe smukke billeder, og mediet har et ry for at give et poleret billede af andres liv. På sitet finder man dog også kropsaktivister, gakkede fan-sider og masser af andet indhold, der bryder med mediets ry for at dyrke det perfekte.

Aldersgrænse
Trods en anbefalet aldersgrænse på 13 år, bruges Instagram også af yngre børn.

Fordele
På Instagram er det nemt at udtrykke sig kreativt, følge venner eller kendte og indgå i interessefællesskaber. Sidstnævnte kan man bl.a. gøre ved at hashtagge sine billeder, så de samles i en fælles pulje med andre billeder – fx under hashtagget #springgymnastik.

Ulemper
Det er nemt at lave falske profiler, som bl.a. kan bruges til at mobbe andre. Derudover fortæller nogle børn og unge, at andres indhold på Instagram får dem til at føle, at de ikke er gode nok, og at de bliver kede af det, hvis de ikke får nok likes på eget indhold.

 

Facebook & Messenger

På det sociale medie Facebook kan brugerne dele video, fotos og tekst – enten offentligt eller med deres kontakter eller udvalgte venner. Facebook opleves af mange unge som de voksnes medie, og derfor bruger de det på en lidt anden måde end os. For dem er Facebook et værktøj til at huske fødselsdage og til at holde kontakt med fodboldholdet osv.
Til gengæld bruger børn og unge flittigt chat-funktionen Messenger, når de skal skrive til vennerne, og så bruges Facebook også til at spille små spil og deltage i konkurrencer.

Aldersgrænse
Facebook har en anbefalet aldersgrænse på 13 år, og det bruges også kun sjældent af de yngste børn. Til gengæld har næsten alle danske teenagere en profil på sitet.

Fordele
Messenger bruges til at holde kontakt med vennerne, mens Facebook bruges til at planlægge og holde styr på aftaler.

Ulemper
På Facebook er det nemt at holde andre udenfor, bl.a. ved at oprette private grupper. Det er også nemt at oprette falske profiler på sitet.

 

Tiktok (tidligere Musical.ly)

Tiktok er et socialt medie, hvor brugerne kan lave små, korte musikvideoer ved at filme sig selv, mens de mimer eller danser til et stykke musik. Mange børn har en god oplevelse med at bruge appen, som for nogle endda giver et selvtillidsboost.
Som bruger kan man vælge at dele videoerne, så andre brugere kan se, like og kommentere på dem. Og alt efter, hvordan ens privatindstillinger er sat, deler man sine videoer enten offentligt eller kun med venner.

Aldersgrænse
Mediet er brugt af mange børn i både indskolingen og på mellemtrinnet, selvom man egentlig skal være 13 år for at oprette en profil.

Fordele
Tiktok er en sjov app, hvor det er let at lave godt indhold. Børnene kan også lave videoer i fællesskab, og det styrker deres evne til at samarbejde.

Ulemper
Når man opretter en profil på mediet, er den som udgangspunkt offentlig, så alle – også fremmede – kan se ens videoer. Dét er dog muligt at ændre via appens privatindstillinger, men det kan børnene sjældent finde ud af selv.

 

Ome.tv

Ome.tv giver brugerne mulighed for at videochatte med folk fra hele verden – og kan tilgås via en internet-browser eller hentes ned på telefonen som app. Det meget omdiskuterede medie kobler anonymt og helt tilfældigt to brugere sammen via en videoforbindelse, der lader dem se og høre hinanden.
Chatsiden kan bruges af folk fra hele verden og i alle aldre, og det betyder i værste tilfælde, at børn kan blive konfronteret med ubehageligt eller krænkende opførsel. Derfor har flere skoler landet rundt valgt at lave regler imod eller ligefrem valgt at blokere for brug af siden.

Aldersgrænse
Ome.tv angiver ingen specifik aldersgrænse på deres hjemmeside, men vi anbefaler, at børn ikke bruger appen – eller kun bruger den under opsyn fra deres forældre. 

Fordele
Man kan til enhver tid trykke stop og på den måde forlade videochatten med det samme.

Ulemper
Der er ingen form for registrering, og Ome.tv bruges anonymt. Det udnyttes af en del brugere, der fremviser både kønsorganer og andet seksuelt indhold i videochatten.