Gaming: Hvad gør jeg, når mit barn taler grimt?

Hvorfor taler nogle børn grimt, mens de gamer, og hvordan taler vi med vores børn om emnet. Bliv klogere i artiklen her.

Marie Dollerup Enevoldsen

Ansvarlig for børne- og ungeområdet

© Alle rettigheder til denne artikel er forbeholdt Center for Digital Dannelse

Senest opdateret 20. dec. 2022


Rigtig mange børn gamer med andre, og i flere spil kan man også skrive sammen over en chat eller tale med sine medspillere over headsettet. Men som voksen tilskuer kan børnenes sprog ind imellem – eller måske endda ofte – virke ret voldsomt.

Hvorfor opstår det grimme sprog?

Når dit barn sidder bag sin skærm – og måske endda kan gemme sig bag en anonym profil – bliver det nemmere at tale grimt. Samtidig befinder barnet sig i en højspændt situation, ligesom under en fodboldkamp, hvor der er meget på spil. Det medvirker til, at sproget ind imellem bliver grovere, og det bør vi selvfølgelig tale med vores børn om.

Men det er også vigtigt, at vi voksne forstår, at spillene betyder en del – og at det er okay. Ligesom det også er okay, at man hepper eller buer til en fodboldkamp. Det grove sprog opstår nemlig sjældent pga. det enkelte spil, men i højere grad fordi børnene befinder sig i en spændende og tilspidset situation.

Se også vores artikel med generelle råd om gaming her.

Hvad kan man gøre som forælder?

Som forælder kan du sagtens hjælpe dit barn, selvom du ikke kender til selve spillet. For du ved nemlig noget om at være social og har mere livserfaring end dit barn. Du kan fx gøre følgende:

  1. Når dit barn bliver frustreret – fx fordi en medspiller spiller dårligt – og derfor får sagt noget grimt, kan du tale med dit barn om, at han/hun kan sige noget konstruktivt i stedet for bare at kalde den anden noget grimt.
  2. Du kan også opfordre dit barn til at bruge humor i stedet for at svine de andre til. 
  3. Og så er det en god idé at lære dit barn, at der er visse emner, som er særligt følsomme, og som man ikke skal bruge som sviner eller skal gøre grin med. Det kan fx være den andens køn, race eller seksualitet. Lige præcis sådan noget kan blive taget meget forskelligt imod, og vi kender ikke modtagerens følelser.
  4. Sidst, men ikke mindst, kan du tale med dit barn om sproget i det konkrete spil. Er der fx bestemte normer eller handlinger i spillet, som påvirker sproget? Tal også om, at det ikke altid er en god idé at kopiere andre spilleres sprog.

Læs også om køb og salg af skins i denne artikel.