Guide: Sådan snakker du med dit barn om gaming

Syv ud af ti danske børn i alderen 12-15 år gamer på daglig basis, og næsten alle børnene i denne aldersgruppe har prøvet at spille computerspil. Det siger en undersøgelse om børns spillevaner. Men computerspillene er mere end bare underholdning, og derfor bør forældre i højere grad tale med deres børn om spillene - også når børnene bliver ældre.

Marie Dollerup Enevoldsen

Ansvarlig for børne- og ungeområdet

© Alle rettigheder til denne artikel er forbeholdt Center for Digital Dannelse

Senest opdateret 21. sep. 2022


Denne artikel er skrevet i forbindelse med kampagnen Snak Med for Københavns Kommune.

Når danske børn spiller computerspil, er det ikke kun for at blive underholdt. Spillene fungerer på mange måder også som sociale medier, og børnenes relationer har stor betydning for deres spillevaner. Næsten en femtedel af de børn, der gamer, spiller desuden mere end to timer, når først de er i gang. Alligevel er spillene sjældent et emne, der tales om hen over middagsbordet – især ikke efter, at børnene rammer 12-årsalderen. Det viser undersøgelsen Børns spillevaner fra 2020.

Det er et problem, for i computerspil – ligesom i livet generelt – kan man sagtens havne i skænderier, støde på ubehageligt indhold eller få usunde vaner. Og den slags kan være svært at håndtere for både børn og unge. Derfor er det vigtigt, at forældre fortsætter med at tale med deres børn om gaming, også når børnene kommer i preteen- og teenagealderen. Men hvordan gør man så det?

Gør gaming til et fast samtaleemne

Børn i denne alder er i fuld gang med at løsrive sig fra deres forældre, og derfor kommer du længst, når du spørger nysgerrigt ind til dit barns spil. Især hvis du spørger ofte. Når barnet oplever, at du løbende interesserer dig for spillene, er der større chance for, at han eller hun vil dele sine tanker om gaming med dig. Fortæl også dit barn, at barnet altid kan komme til dig, hvis det oplever noget ubehageligt i et spil. 

Ifølge undersøgelsen Børns spillevaner, spiller mange børn flere forskellige spil om ugen, og 67% spiller med andre – det vil sige både venner og folk, de ikke kender i forvejen. Derfor er det også vigtigt at spørge ind til, hvem dit barn spiller med. 

Prøv spillene sammen med dit barn

Du kan også bede dit barn vise dig spillet eller måske endda få lov at prøve det (og sikkert tabe stort). Det har den fordel, at du selv kan få syn for sagen, og samtidig viser du barnet, at du anerkender behovet for at spille computerspil. 

Hvis du ikke har mod på at prøve spillet, kan du finde videoer fra spillet på YouTube. Mens I ser videoerne, kan dit barn fortælle dig om spillet – de fleste børn nyder at dele ekspertviden om deres interesser. 

Vær desuden opmærksom på, at selvom flere drenge end piger gamer, betyder det ikke, at pigerne aldrig spiller. Modsat drengene spiller de dog oftere på deres telefon eller tablet. Så spørg dit barn, hvis du er i tvivl om, hvorvidt han eller hun gamer eller ej.

Lav aftaler om, hvilke spil dit barn må spille

Lav aftaler med dit barn om, hvilke spil han eller hun må spille, og tal med barnet om muligheden for at blokere og anmelde personer inde i spillet eller på Discord. Og tag dit barn med på råd, når du skal tage stilling til, om barnet skal spille et nyt spil eller ej. Børnene kender tit spillene allerbedst – de har ofte set vennerne spille det eller har måske selv prøvet det i fritidsklubben.

Du bør også forholde dig til spillets aldersanbefaling, den såkaldte PEGI-mærkning (Pan European Game Information). PEGI er en europæisk mærkningsordning, som er skabt af spilbranchen, og den angiver, om spillet er anbefalet til børn og unge fra 3, 7, 12, 16 eller 18 år. Men vær opmærksom på, at aldersmærket først og fremmest er vejledende. Børn er forskellige og har forskellige grader af modenhed.

Læs mere om PEGI-mærkningen her.

Lav aftaler om, hvornår og hvor meget dit barn må spille

Lidt under halvdelen af børnene i undersøgelsen Børns spillevaner 2020 fortalte, at de ofte eller nogle gange bliver uenige med deres forældre om digitale spil. I fire ud af fem tilfælde handler uenigheden om spilletid. 

Det betyder selvfølgelig ikke, at du som forældre ikke skal lave regler – men lav gerne regler, der passer til spillet. I et spil som Fortnite kan du og dit barn oplagt aftale, at barnet må spille fx tre runder i stedet for 60 minutter. I andre spil giver det måske bedre mening, at barnet spiller til næste save-point (et sted i spillet, hvor spilleren har mulighed for at gemme). Spørg dit barn, hvis du ikke kender spillet. Når du laver regler, der passer til spillet, undgår du at trække barnet væk fra fællesskabet midt i en kamp eller at ødelægge det, barnet netop har opbygget i sit spil.

Under alle omstændigheder er det vigtigt, at du hjælper dit barn med at lave regler, som skaber en god balance mellem dets sociale liv offline, fysiske aktiviteter og gaming. Desuden bør børn ikke spille lige inden sengetid. Forskning fra Københavns Universitet viser nemlig, at skærmbrug i aften- og nattetimer hænger sammen med dårlig søvn. Og ifølge Børnesundhedsprofilen fra 2021 angiver en fjerdedel af børnene i 6. klasse også selv, at de forstyrres af mobiltelefon, tablet eller computer efter, de har lagt sig til at sove. 

De 5 mest populære spil (boks)

Her er de fem mest populære spil blandt danske børn i alderen 12-15 år. Du kan læse om spillene online, bl.a. hos Medierådet for Børn og Unge.

  • Fortnite
  • Among Us
  • FIFA
  • Minecraft
  • Roblox

Kilde: Børns spillevaner 2020