Guide: 4 råd om sikre kodeord
Få gode råd til, hvordan du laver sikre kodeord, og hvordan du husker dem bagefter.
Marie Dollerup Enevoldsen
Ansvarlig for børne- og ungeområdet
© Alle rettigheder til denne artikel er forbeholdt Center for Digital Dannelse
Senest opdateret 18. okt. 2022
Du ved nok godt, at 1234 eller navnet på dit kæledyr ikke er verdens mest sikre kodeord, men det kræver ærlig talt lidt fantasi at finde på noget unikt, hver gang du skal oprette et nyt login. Og hvad er egentlig vigtigst, når man skal lave et stærkt kodeord? Det får du fire gode råd til herunder.
Du kan bruge rådene, når du næste gang skal oprette en ny profil, men det er også en god idé at gennemgå dine eksisterende kodeord, så du ikke gør det alt for nemt for hackeren. Og hvis du har børn, så hjælp også dem til at lave stærke kodeord. For det med sikkerheden er heller ikke nemt for dem, og mange børn har tilmed en dårlig vane med at dele kodeord med hinanden.
1. Gør det svært for hackeren
Undgå at bruge logiske talrækker som 1234 og brug ikke informationer, som er offentligt tilgængelige om dig selv, fx navnet på familiens hund eller dit eget efternavn. Usædvanlige kodeord, som kun giver mening for dig, er sværere for andre at gætte.
Hele 42 % af danskerne genbruger desværre også kodeord, men det er ikke kun dejlig nemt for dig selv – det er også en gave til hackere, som på den måde nemt kan få adgang til flere profiler i samme hug. Bryd derfor med den dårlige vane og lær også dit barn, at man ikke genbruger sine kodeord.
2. Længde frem for alt
Undgå korte kodeord. Jo længere et kodeord er, des stærkere er det. Digitaliseringsstyrelsen anbefaler faktisk, at kodeord skal være minimum 12 tegn lange, og at du bruger forskellige tegn – det vil sige både bogstaver, tal og specialtegn – men længden på kodeordet er trods alt vigtigst.
3. Få hjælp til at huske kodeordene
Brug en kodehusker (også kaldet password manager) eller lav selv huskeregler for dine kodeord. Du kan fx bruge såkaldt leetspeak, som er en form for gamersprog, hvor man blander tal, tegn og bogstaver. Inspireret af leetspeak kan ordet kodeord se sådan ud: K()d3or6.
Du kan også bruge familiens navne som huskeregel, blot de ikke indgår i selve kodeordet. Hvis lillesøster hedder Oda, kan dit kodeord fx være OldemorDanserAltid.
Du kan også bruge Digitaliseringsstyrelsens glimrende huskeregler.
4. Skift dit kodeord, hvis du er blevet hacket
Selvom du bruger sikre kodeord, er der desværre altid en risiko. Og skulle du være så uheldig at blive hacket, bør du skifte dit kodeord med det samme.