Vores historie

Center for Digital Dannelse blev stiftet i 2010. Vi er et uafhængigt videnshus, som følger med i forskning, trends og tendenser på det digitale område. Vores formål er at hjælpe børn, unge og voksne med at navigere sikkert i deres digitale liv og få det allerbedste ud af digitale fællesskaber.

2010) En mission om dialog og digital dannelse i det digitaliserede samfund

I foråret 2010 blev Center for Digital Dannelse grundlagt af Jacob Brøndum Pedersen og Anders Skov. Et center, der har til formål at hjælpe mennesker og organisationer med at forstå og håndtere den uundgåelige digitalisering i vores samfund. De var frontløbere på området og indså vigtigheden af digital kompetence, før det var et fast samtaleemne i organisationsudvikling.

Vi skabte et rum for dialog for at forstå, hvordan digitaliseringen påvirker folks professionelle og private adfærd. Gennem foredrag, workshops og undervisningsmateriale fokuserede vi på at skabe en samtale, der føltes inkluderende og meningsfuld, og som øgede folks digitale modenhed.

“Vi er to nørder, der ville åbne kontrolrummet op for den gængse dansker. At kunne begå sig digitalt og forstå, hvad der lægger bag kan ses som en del af samtidens vigtigste kompetencer”

Jacob Brøndum Pedersen

Jacob Brøndum Pedersen

Medstifter & Digital arkitekt

Anders Skov

Anders Skov

Medstifter & Internet sociolog

En af de første på banen

Vi var en af de første aktører til at diskutere digital dannelse, og vi har engageret elever, fagpersonale og skoleledelser i denne vigtige samtale. Med over 10 års erfaring i at facilitere workshops for børn, unge og fagfolk er vores engagement i dette emne stadig lige så stærkt som nogensinde før. Vi fortsætter med at levere relevante og værdifulde workshops, der understøtter udviklingen af digitale færdigheder og etisk forståelse i vores samfund.

2013) Kan man måle digitale kompetencer?
Ja, det kan vi!

Det gik godt med at uddanne om digitalisering, men vi manglede et redskab til at realisere ideerne bag vores tilgang. Et konkret værktøj til at måle, analysere og visualisere digitale kompetencer.

Vi besluttede at udvikle en software, MapUs, der kunne hjælpe enkeltpersoner og organisationer med at vurdere deres digitale potentiale og igangsætte digital transformation på en tilgængelig måde. Det var vigtigt for os at skabe et visuelt overbevisende univers, der gav brugerne mulighed for at engagere sig i deres resultater og blive begejstrede for data såvel som dialog.

I løbet af de næste par år præsenterede og testede vi MapUs i workshops og brugte den uvurderlige feedback, vi fik, til at forfine det.

2017) Kompetencehjulet kortlægger digitale kompetencer og starter dialogen

Omkring 2018 stemte vores løbende udvikling af MapUs overens med den voksende digitale modenhed i mange organisationer, og vi besluttede, at folk var klar til at få den fulde MapUs-oplevelse i deres egne hænder. Kort sagt, fra 2018 lod vi organisationer selv bruge MapUs til at opbygge deres perfekte kompetencemodel og skabe en digital transformation, der styrker dem.

MapUs fortsætter med at udvikle sig. Vi tilpasser og tester konstant nye funktioner for at gøre vores software så brugervenlig og kraftfuld som muligt.

2019) Måling af digitale studiekompetencer på de danske skoler og ungdomsuddannelser

Her fortæller lærer Kasper Østerholdt Jensen om gymnasiets arbejde med værktøjet Digitale Studiekompetencer. Værktøjet bruges til at kortlægge elevernes digitale kompetencer, og kortlægningerne danner således grund for det videre arbejde med digital dannelse – ikke mindst fordi værktøjet bruges som dialog-starter, og fordi Digitale Studiekompetencer indeholder konkrete øvelser, som kan bruges i undervisningen.