Har du styr på dit mobilforbrug?
Føler du, at du bruger for meget tid med mobilen i hånden? Skab dig et konkret overblik over dit forbrug for bedre at kunne tage stilling til dine vaner.
Center for Digital Dannelse
© Alle rettigheder til denne artikel er forbeholdt Center for Digital Dannelse
Senest opdateret 19. aug. 2024
Et nyt år lægger op til revision af ens egen livsstil. Nogle vil gerne smide et par kilo i fitnesscentret, andre ønsker at stå tidligere op, og andre igen ønsker at være til stede i nuet og tjekke mere ind hos venner og familie – og mere ud på sociale medier.
Det har fået os til at tænke lidt over vores mobilforbrug her på kontoret. For vores udgangspunkt er sådan set, at mobilen kan en masse fede ting; vi kan komme i kontakt med vores nære og kære, få et par minutters afbræk fra arbejdshverdagen til at lade idéer få luft, eller underholde os selv, mens vi sidder i toget på vej hjem. Vi kan følge med i kreative ytringer fra hele verdenen, få det seneste nyt indtil 19-nyhederne og sikre, at vi finder frem til, hvor vi skal hen.
Men det er ikke til at komme udenom, at – som der står skrevet i Spiderman – med stor magt følger stort ansvar. Det kan nemt blive til uvane at tjekke mobilen i tide og i utide, det kan hurtigt blive et værktøj, der trækker os væk fra en umiddelbar analog socialisering, og vi har vist alle taget os selv i at panikke over ikke at have mobilen enten i lommen eller i hånden.
Derfor har vi – helt uden løftet pegefinger eller moralsk opsang om overforbrug eller afhængighed – valgt at pege henimod fire hjælpemidler, der kan give dig et bedre overblik over dit mobilforbrug. Om resultatet overrasker, kan vi ikke love, men det sætter i hvert fald tal på en hverdagsaktivitet, som mange af os nok overser omfanget af.
- Skærmtid
Skærmtid er en funktion, der findes på alle nyere smartphones og giver dig et indblik i, hvor meget du bruger din telefon. Al aktivitet, såsom hvor mange gange du låser din telefon op, og hvilke hjemmesider og apps du bruger tid på, monitoreres og vises med både søjlediagrammer og minuttider. Du kan vælge at spærre for adgangen til visse apps og funktioner efter en bestemt rum tid, og du kan se dit gennemsnitsforbrug for både dagen og ugen. Udover et overblik, kan du også lave en tidsplan, så du ikke fristes til at bruge til mobil på tidspunkter, hvor dit fokus skal være andre steder. - Batteriforbrug
På både Android og iOS finder du en oversigt, der viser, hvordan din smartphones batteri er blevet brugt. På et iOS-device finder du det under “indstillinger > batteri, mens du på Android-devices skal kigge under indstillinger > batteri > vis batteriforbrug. Oversigten kan du bruge til at vurdere, om du synes, dit forbrug er rimeligt, og om du kan ændre på nogen vaner, både for din egen, men også dit smartphone-batteris skyld. - Notifikationsindstillinger og ‘forstyr ikke’-funktionen
En måde hvorpå man kan eksperimentere med sin skærmtid, er gennem notifikationsindstillinger og ‘forstyr ikke’-funktionen. Her vil man kunne fjerne notifikationer fra bestemte apps, som måske fylder meget i hverdagen eller sætte bestemte apps til ‘forstyr ikke’. Overvej hvordan det påvirker dit brug af mobil. Kommer du til at tjekke den mere eller mindre? - Sort/hvid telefon
En anden sjov måde man kan udfordre sit mobilforbrug i hverdagen er ved at gøre sin telefon sort og hvid. På en Iphone gøres dette gennem appen ‘Indstillinger’ → ‘Generelt’ → ‘Tilgængelighed’ → ‘Skærm & tekststørrelse’ → ‘Farvefiltre, som er slået fra. Når dettes slås til, bliver skærmen sort/hvid. Overvej hvordan mobilens sort/hvide skærm påvirker dit brug.
Hvis du efter at have brugt overstående funktioner synes, det står helt galt til – eller hvis du kender én, du mener kunne have godt af at kigge op fra skærmen, findes der sågar også et produkt til det: Mød The NoPhone, en smartphone-attrap, der efter sigende kan undertrykke abstinenserne og få hjernen omstillet til at fokusere på alt det, der ligger udenfor firkanten.