Har du styr på dit mobilforbrug?

Føler du, at du bruger for meget tid med mobilen i hånden? Skab dig et konkret overblik over dit forbrug for bedre at kunne tage stilling til dine vaner.

Center for Digital Dannelse

© Alle rettigheder til denne artikel er forbeholdt Center for Digital Dannelse

Senest opdateret 20. aug. 2020


Et nyt år lægger op til revision af ens egen livsstil. Nogle vil gerne smide et par kilo i fitnesscentret, andre ønsker at stå tidligere op, og andre igen ønsker at være til stede i nuet og tjekke mere ind hos venner og familie – og mere ud på sociale medier.

Det har fået os til at tænke lidt over vores mobilforbrug her på kontoret. For vores udgangspunkt er sådan set, at mobilen kan en masse fede ting; vi kan komme i kontakt med vores nære og kære, få et par minutters afbræk fra arbejdshverdagen til at lade idéer få luft, eller underholde os selv, mens vi sidder i toget på vej hjem. Vi kan følge med i kreative ytringer fra hele verdenen, få det seneste nyt indtil 19-nyhederne og sikre, at vi finder frem til, hvor vi skal hen.

Men det er ikke til at komme udenom, at – som der står skrevet i Spiderman – med stor magt følger stort ansvar. Det kan nemt blive til uvane at tjekke mobilen i tide og i utide, det kan hurtigt blive et værktøj, der trækker os væk fra en umiddelbar analog socialisering, og vi har vist alle taget os selv i at panikke over ikke at have mobilen enten i lommen eller i hånden.

Derfor har vi – helt uden løftet pegefinger eller moralsk opsang om overforbrug eller afhængighed – valgt at pege henimod tre hjælpemidler, der kan give dig en bedre oversigt over dit mobilforbrug. Om resultatet overrasker, kan vi ikke love, men det sætter i hvert fald tal på en hverdagsaktivitet, som mange af os nok overser omfanget af.

 1. Moment
  Moment er en gratis app, som kan hentes både i App store og Google Play. Appen giver dig indblik i dit daglige mobilforbrug og lader dig sætte et loft. Hvis du vælger at sætte et loft på dit forbrug, og du når loftet, modtager du en notifikation – så må du selv tage stilling til, om du har lyst og brug for, at bruge mobilen mere den dag.
  Moment giver dig en samlet oversigt over dit mobilforbrug, men fremhæver også hvilke enkelte apps, der suger mest tid. På den måde kan du bedre tage stilling til, om du vil tage en pause eller helt slette en app for at mindske dit forbrug.
  Moment har som sit udgangspunkt at mindre mobilbrug = mere kvalitetstid. Derfor har de også en “familie-funktion”, så man kan holde styr på, hvornår hele familien skal holde mobilfri.
 2. Skærmtid
  Skærmtid er en funktion, der følger med iOS 12-opdateringen og giver dig et indblik i, hvor meget du bruger din telefon. Al aktivitet, såsom hvor mange gange du låser din telefon op, og hvilke hjemmesider og apps du bruger tid på, monitoreres og vises med både søjlediagrammer og minuttider. Du kan vælge at spærre for adgangen til visse apps og funktioner efter en bestemt rum tid, og du kan se dit gennemsnitsforbrug for både dagen og ugen. Udover et overblik, kan du også lave en tidsplan, så du ikke fristes til at bruge til mobil på tidspunkter, hvor dit fokus skal være andre steder.
 3. Batteriforbrug
  På både Android og iOS finder du en oversigt, der viser, hvordan din smartphones batteri er blevet brugt. På et iOS-device finder du det under “indstillinger > batteri, mens du på Android-devices skal kigge under indstillinger > batteri > vis batteriforbrug. Oversigten kan du bruge til at vurdere, om du synes, dit forbrug er rimeligt, og om du kan ændre på nogen vaner, både for din egen, men også dit smartphone-batteris skyld.

Hvis du efter at have brugt overstående funktioner synes, det står helt galt til – eller hvis du kender én, du mener kunne have godt af at kigge op fra skærmen, findes der sågar også et produkt til det: Mød The NoPhone, en smartphone-attrap, der efter sigende kan undertrykke abstinenserne og få hjernen omstillet til at fokusere på alt det, der ligger udenfor firkanten.