Har du styr på dit mobilforbrug?

Posted

Føler du, at du bruger for meget tid med mobilen i hånden? Skab dig et konkret overblik over dit forbrug for bedre at kunne tage stilling til dine vaner.

Har du styr på dit mobilforbrug?

Af Helene Haugaard


Udgivet af Center for Digital Dannelse i juni 2017

© 2017 -2018 Alle rettigheder til denne artikel er forbeholdt forfatter

I dag lavede vi et Facebook-post hvor vi fremhævede en ny bog om mobilafhængighed, Adam Antlers “Irrisistible” (Uimodståelig).

Det har fået os til at tænke lidt over mobilforbrug her på kontoret. For vores udgangspunkt er sådan set, at mobilen kan en masse fede ting; vi kan komme i kontakt med vores nære og kære, få et par minutters afbræk fra arbejdshverdagen til at lade ideerne få luft, eller underholde os selv mens vi sidder i toget på vej hjem. Vi kan følge med i kreative ytringer fra hele verdenen, få det seneste nyt indtil 19-nyhederne og sikre, at vi finder frem til hvor vi skal hen.

Men det er ikke til at komme udenom, at – som der står skrevet i Spiderman – med stor magt følger stort ansvar. Det kan nemt blive til uvane at tjekke mobilen i tide og i utide, det kan hurtigt blive et værktøj der trækker os væk fra en umiddelbar analog socialisering og vi har vist alle taget os selv i at panikke over ikke at have mobilen enten i lommen eller i hånden.

Derfor har vi – helt uden løftet pegefinger eller moralsk opsang om overforbrug eller afhængighed – valgt at pege henimod bare to apps, der kan give en bedre oversigt over dit mobilforbrug. Om resultatet overrasker kan vi ikke love, men det sætter i hvert fald tal på en hverdagsaktivitet som mange af os nok overser omfanget af.

  1. Moment
    Moment er en app, som Alter selv fremhæver i sin bog. Det er en app der giver dig inblik over dit daglige mobilforbrug, og lader dig sætte et loft. Hvis du vælger at sætte et loft og du når loftet, modtager du en notifikation – så må du selv tage stilling til, om du har lyst og brug for at bruge mobilen mere den dag.
    Moment giver dig en samlet oversigt over mobilforbrug, men fremhæver også hvilke enkelte apps der suger mest tid. På den måde kan du bedre tage stilling til, om du vil tage en pause eller helt slette en app, for at mindske dit forbrug.
    Moment har som sit udgangspunkt at mindre mobilbrug = mere kvalitetstid. Derfor har de også en “familie-funktion”, så man kan holde styr på hvornår hele familien skal holde mobilfri.
  2. Menthal
    Menthal er en Android-app, der giver dig indsigt i din “digitale diæt”. Appen giver overblik over mobilbrug i form af informationer som hvor mange gange du har låst din mobil op, hvor mange gange du har åbnet en app og hvor mange opkald du har modtaget. Menthal samler brugerstatistik for at give dig indsigt i, om dit mobilforbrug er indenfor ‘normalværdi’ – og henviser sågar til online fora hvor du kan møde andre brugere som er på diæt, hvor  I kan udveksle tips, tricks og erfaringer. Essentielt; vægtvogtere for mobilen.

Hvis du efter at have brugt overstående apps synes det står helt galt til – eller hvis du kender én du mener kunne have godt af at kigge op fra skærmen, finder der sågar også et produkt til det. Mød Realism, en plastramme ca. på størrelse med en smartphone, der efter sigende kan undertrykke abstinenserne og få hjernen omstillet til at fokusere på alt det, der ligger udenfor firkanten.

Om forfatter

Helene Haugaard
Digital Konsulent ved Center for Digital Dannelse

Email:
helene@digitaldannelse.org

Link til forfatter:
linkedin.com/in/helenehaugaard