3 gode råd, når du downloader apps
Hvor meget data deler du med firmaerne bag dine apps? Og hvordan begrænser du adgangen til dine data? Her får du 3 råd til, hvordan du kan begrænse, hvad du deler.
Center for Digital Dannelse
© Alle rettigheder til denne artikel er forbeholdt Center for Digital Dannelse
Senest opdateret 18. okt. 2022
Hvis du nu skal være helt ærlig, er du så typen, der tjekker alle tilladelser, en app beder om, før du siger ‘ja tak’ til at downloade? Eller er du mere tilbøjelig til at scrolle hurtigt igennem tilladelserne for at kunne hente den app, du skal bruge?
Hvis du kan genkende dig selv i det sidste spørgsmål, er du for det første som mange andre. For det andet kan du i så fald måske bruge vores 3 gode råd til, når du downloader apps, som du enten kan se i videoen eller læse nedenunder.
1. Tjek udgiveren
Allerførst er det en god idé at undersøge, hvem udgiveren er. Udgiveren vil typisk fremgå af Google Play eller App Store, hvor du ved at klikke på navnet kan se, hvilke apps firmaet ellers har udgivet.
Det kan også være en god idé at google udbyderens navn for at blive klogere på firmaet – eller at læse anmeldelser af appen, inden du downloader for at blive klogere på, hvordan de fx håndterer kundehenvendelser eller problemer.
2. Tænk over formålet
En tommelfingerregel er, at du kun skal give tilladelse til det, appen skal bruge for at fungere. Det giver fx mening, at Google Maps gerne vil kende din lokation, eller at Snapchat gerne vil have adgang til kameraet på din telefon.
Det bliver du nødt til at sige ja til, hvis appen skal fungere.
Men der er også masser eksempler på apps, der gerne vil indhente data, som den ikke umiddelbart skal bruge for at fungere. De data kan appen i stedet fx benytte til at lære sine brugere bedre at kende, fintune sin algoritme eller tjene penge på målrettede annoncer.
Det er altså tilladelser, du kan slå fra, så du ikke deler flere data om dig selv, end du behøver.
3. Gør hovedrent i dine apps
Mange af os har apps på vores telefoner, som vi ikke bruger. Det kan få telefonen til at køre langsommere, men det kan også betyde, at du deler unødvendigt mange data med virksomheder bag forskellige apps.
Derfor kan det være en god idé at “gøre hovedrent” i dine apps et par gange om året. Altså simpelthen at slette de apps, du alligevel ikke har brugt et godt stykke tid. Og savner du dem, kan du jo heldigvis altid installere dem igen på et senere tidspunkt.