Sikker sexting

Fire fordomsfrie råd til at sende nøgenbilleder uden at få nøjern på

Helene Haugaard

© Alle rettigheder til denne artikel er forbeholdt Center for Digital Dannelse


Der er mange grunde til at ville sende en hurtig nude. Måske er det en del af en indledende flirt, måske en hurtig påmindelse til din udkårne, når I ikke er sammen ansigt-til-ansigt.

Hvis du nogensinde har sendt et frækt billede, er du ikke alene: ifølge studier har 1 ud af 4 teenagere modtaget seksuelle billeder, videoer eller beskeder med samtykke, og omkring 1 af 7 teenagere har sendt en såkaldt sext.

Desværre er der også tilfælde, hvor de ellers dybt private billeder bliver delt uden samtykke – enten ved et uheld eller af ond vilje. Derfor har vi samlet en guide med fire gode råd til at beskytte dine billeder, så du kan hvile lidt mere sikkert. Der er desværre aldrig 100 % garanti for, at dine beskeder ikke ender i de forkerte hænder, hvis du vælger at sende dem digitalt. Til gengæld er der hjælp at hente, hvis uheldet skulle være ude.

Forventningsafstem inden du sender

En forventningsafstemning lyder måske ikke som den mest sexede start på en fræk billedudveksling. Men det kan være en rigtig god idé lige at blive enige om, hvad man må og ikke må med billederne.

Bliv for eksempel enige om, hvorvidt I må tage screenshots af hinandens billeder eller gemme dem lokalt på computeren eller telefonen. I kan også aftale, at I sletter hinandens billeder efter ‘brug’ – måske indenfor den nærmeste uge eller i tilfælde af, I ikke længere ses.

Det kan også være, at du har en helt klar idé om, at de billeder, du sender, udelukkende er for din modtageres øjne. Men måske mener den, du sender dem til, noget andet. En del af jeres aftale bør derfor også være, hvem der må se billederne.

 

Brug sikre kommunikationskanaler

Det kan være rigtig fristende at bruge Messenger, Snapchat eller din telefons indbyggede beskedservice til at sende dine frække billeder. Men det kan være en god idé at vælge en mere sikker kanal til dine private beskeder – på den måde kan du bedre undgå, at der ligger digitale kopier på en server et sted, som risikerer at blive hacket.

Vælg i stedet at skrive og sende gennem services, som er krypterede. På den måde er det kun dig og din modtager, som kan være en del af samtalen og få adgang til det, I sender til hinanden. Signal er et godt bud på en sikker beskedservice (Snowden bruger den!).

 

Undgå kendetegnende detaljer

Hvis du er bekymret for, at dine billeder kan ende i de forkerte hænder eller i et offentligt forum, bør du også tænke over, hvad du egentlig fotograferer. Prøv at undgå at tage billeder, hvor du viser dit ansigt (selvom det er fristende lige at få et flot smil med) eller billeder, der fremhæver detaljer som piercings, tatoveringer, ar eller andet, som folk hurtigt kan kende dig på.

Altså; er det din bagdel, bryster eller ‘gulerod’, du vil vise frem, er det måske ikke nødvendigt at tage et billede, hvor man kan se hele din krop eller dit værelse i baggrunden. Less is more, og en strammere beskæring kan hjælpe med at bevare dit privatliv.

Som ekstra sikring kan du endda overveje at slette dine billeders metadata, inden du sender dem, da metadata ofte indeholder informationer som for eksempel GPS-lokation. Apps som ViewExif til iOS eller Exif Eraser til Android kan hjælpe med at skrubbe dine billeder.

 

Mærk dine billeder tydeligt

En nem og effektiv metode til, forhåbentlig, at forhindre uønsket billeddeling er at mærke dine billeder med modtagerens navn. Så er der i hvert fald ikke nogen tvivl om, hvem dine billeder er til – og hvis din modtager alligevel vælger at dele billederne, kan du og alle andre hurtigt se hvem, der er den ansvarlige.

Du kan være mere eller mindre subtil, når du mærker dine billeder – og alt fra Photoshop til iPhones indbyggede Markup-funktion kan gøre jobbet. Bare sørg for, at du mærker dine billeder på en måde, så du altid kan kende dem. Og helst på en måde, hvor du gør det svært og ufedt at dele (altså endnu mere ufedt end det i forvejen er at dele uden samtykke. For det er ikke i orden.)

 

God fornøjelse!
Husk altid at overveje, om du har tillid til din modtager, og send aldrig noget, du ikke har lyst til. Du sætter dine egne grænser.