Seksualundervisning: Gode råd om sexting

Flirt på nettet er for mange unge en dejlig og naturlig ting, og her spiller billeddeling ofte en stor rolle. Faktisk har hver syvende teenager sendt en såkaldt ‘sext’, men desværre er der tilfælde, hvor de ellers dybt private bliver delt uden samtykke - enten ved et uheld eller af ond vilje.

Helene Haugaard og Marie Dollerup Enevoldsen

© Alle rettigheder til denne artikel er forbeholdt Center for Digital Dannelse

Senest opdateret 18. okt. 2022


Danske unge er dygtige til at bruge internettets mange muligheder, også når de flirter. Men i lyset af nyere sager om billeddeling står det klart, at de unge kan blive bedre til at passe på sig selv og andre, når de flirter online. Og her spiller vi voksne en vigtig rolle. 

Mange steder har billeddeling allerede været på skoleskemaet, og det er en god idé. Det er nemlig vigtigt at tale med eleverne om de konsekvenser, det kan have at dele frække billeder på nettet. Men de unge har brug for mere end formanende ord. For ligegyldigt om vi voksne forstår det eller ej, så er delingen af de såkaldte ’nudes’ blevet en del af den digitale flirt.

Eleverne har brug for konkrete råd til, hvad de selv kan gøre for at undgå, at deres flirtende billeder ender med at florere frit på nettet. Og derfor har vi samlet en guide med 5 råd, som du kan bruge i seksualundervisningen. Rådene giver de unge nogle konkrete bud på, hvordan de bedre kan beskytte deres frække billeder. 

1: Afstem forventninger

Det lyder måske ikke så sexet at starte en flirt med at forventningsafstemme. Men det kan være en rigtig god idé, så du og din flirt er enige om, hvad I må og ikke må med billederne. Aftal fx, om I må tage screenshots af hinandens billeder eller gemme dem lokalt på computeren eller telefonen. I kan også aftale, at I sletter hinandens billeder efter en uge eller i tilfælde af, I ikke længere ses. Det er også en god idé at aftale, hvem der må se billederne.

2: Brug en sikker kanal

Det er nemt at bruge Messenger, Snapchat eller din telefons indbyggede beskedservice til at sende dine frække billeder. Men måske skal du hellere vælge en mere sikker kanal til de private beskeder? På den måde undgår du, at der ligger digitale kopier på en server et sted, som risikerer at blive hacket.

Vælg derfor en service, som er krypteret. Så er det nemlig kun dig og din modtager, som kan være en del af samtalen og få adgang til det, I sender til hinanden. Signal eller WhatsApp er gode bud på sikre beskedservices. De to apps bruger nemlig en såkaldt end to end-kryptering, hvilket virker som en sikker tunnel mellem dig og modtageren. Det kræver dog, at I begge har downloadet appen.

3: Undgå kendetegnende detaljer

Du bør også tænke over, hvad du egentlig fotograferer. Undgå at tage frække billeder, hvor du også viser dit ansigt, eller billeder, der fremhæver detaljer som piercings, tatoveringer, ar eller andet, som folk hurtigt kan kende dig på. Altså: Less is more!

4. Slet billedernes metadata

Som en ekstra sikkerhed kan du også slette dine billeders metadata, inden du sender dem. Metadata er informationer om fx din lokation, som gemmes i billedfilen. Heldigvis kan apps som ViewExif til iPhone eller Exif til Android skrubbe dine billeder fri for metadata. På den måde er det sværere at føre billederne tilbage til dig, hvis uheldet skulle være ude, og billederne bliver delt.

5: Mærk dine billeder tydeligt

Sidst, men ikke mindst, kan du vælge at mærke dine billeder med modtagerens navn. Så er der ikke nogen tvivl om, hvem dine billeder er til – og hvis din modtager alligevel vælger at dele billederne, kan du og alle andre hurtigt se hvem, der er den ansvarlige.

Alt fra Photoshop til iPhones indbyggede Markup-funktion kan klare jobbet. Og husk selvfølgelig altid at overveje, om du har tillid til modtageren, inden du sender noget. Og vigtigst af alt: Send aldrig noget, du ikke har lyst til. Du sætter dine egne grænser!

Find hjælp og få anonym rådgivning

Vi håber ikke, det sker, men skulle du eller en ven havne i en situation, hvor jeres billeder er blevet misbrugt, er der heldigvis hjælp at hente. På siden sletdet.dk kan du nemlig få gratis, anonym rådgivning og blive klogere på lovgivningen. Du kan også finde guides til, hvordan du sletter eller anmelder delt indhold på forskellige medier.