Hvad siger loven om billeddeling

De mange mediehistorier om ulovlig billeddeling er nok til at give de fleste af os grå hår. Ikke mindst fordi konsekvenserne er store – både for ofrene og dem, der deler de ulovlige billeder. Og antallet af sager er faktisk steget i 2019. Forhåbentlig skyldes det, at vi er blevet bedre til at tage sagerne alvorligt, og at flere sager derfor meldes til politiet. Ikke desto mindre er det vigtigt, at vi fortsat arbejder for, at alle danskere forstår alvoren.

Når vi hos Center for Digital Dannelse snakker med børn, unge og voksne om emnet, plejer vi at fortælle om tre vigtige paragraffer, så vi alle er med på, hvor grænserne går – ikke kun de moralske, men også de lovmæssige. Derfor får du også et lynkursus i netop de tre paragraffer.

 


Paragraf 232 er ofte i spil, når sager om digitale krænkelser skal for retten. Paragraffen handler nemlig om blufærdighedskrænkelse, men man kan blive dømt for mere end blot at krænke offerets blufærdighed.

I nogle sager dømmes den anklagede også for at krænke blufærdigheden hos dem, han eller hun sender de krænkende billeder eller videoer til. Det er bl.a. tilfældet i nogle af sagerne fra Umbrella-komplekset, hvor modtagerne direkte i en chat-besked har givet udtryk for, at de ikke brød sig om at modtage de tilsendte videoklip.

I mange af sagerne ender dommen på langt under 2-4 års fængsel, som paragraffen ellers tillader. Ofte får de unge en bøde eller en betinget fængselsdom på en måned eller to.

 


Paragraf 235 bliver populært kaldt pædofili-paragraffen, og det lyder selvfølgelig voldsomt i lyset af, at flere unge nu også dømmes efter denne paragraf. Der er da også stor uenighed blandt politikere, jurister og andre fagfolk, når det angår brugen af denne paragraf i sager om billeddeling blandt unge mennesker. 

Kernen i paragraffen er børneporno – det vil sige både besiddelse og distribution af seksuelt krænkende billeder af børn under 18 år. Og loven er klar på det her punkt: børn under 18 år kan ikke selv give deres samtykke til, at denne type billeder og videoer deles rundt omkring på nettet. Dét bør de unge vide. 

Hvis man dømmes efter denne paragraf, får man en plet på den del af sin straffeattest, som kaldes børneattesten. En plet på børneattesten står der i 10 år – også selvom den dømte var under 18 år, da delingen fandt sted.

Derfor er konsekvenserne ved at blive dømt for overtrædelse af paragraf 235 særligt store – så længe man har en plet på børneattesten, er det nemlig udelukket, at man får lov at arbejde med børn og unge. Ikke kun professionelt som fx lærer, men også i frivillig sammenhæng, fx som træner i den lokale fodboldklub.

 


Paragraf 264 d bruges i sager, hvor offeret er over 18 år, og faktisk bruges paragraffen ikke kun, når det handler om deling af nøgenbilleder og andet seksuelt indhold.

For eksempel blev 14 danskere sidste år sigtet efter samme paragraf, da de delte den forfærdelige Marokko-video, hvor en 24-årig dansk kvinde fik skåret halsen over. Og lad os lige punktere myten om, at det kun er de unge, der deler ulovlige videoer: De sigtede i sagen var nemlig ikke kun teenagere. De yngste var ganske vist meget unge – faktisk under den kriminelle lavalder – men den ældste var 69 år. Flere af de sigtede i Marokko-sagen er allerede dømt, og dommene lød bl.a. på 3 måneders betinget fængsel og krav om samfundstjeneste.

Guide: Børnenes yndlingsspil

Det kan føles som en stor mundfuld at følge med i børnenes verden af computerspil. Men det er faktisk en rigtig god idé at gøre. For når du viser interesse og spørger ind til dit barns onlineliv – både i spil og på sociale medier – er du samtidig med til at gøre samtalen om det digitale til en naturlig del af hverdagen. Og det har mange fordele. For det første vil danske børn og unge rigtig gerne fortælle om det, de oplever online. Og for det andet er det nemmere for dem at spørge dig til råds, hvis du viser interesse og kender lidt til de steder, de færdes online. Derfor er nogle af vores – synes vi selv – bedste råd til forældre med børn, der gamer:

  • At du skal spørge dit barn, hvad han eller hun har oplevet i sit spil – og gør det ofte.
  • At du beder dit barn vise dig spillet. Måske kan du endda få lov at prøve det.
  • At du laver regler, der passer til spildesignet. I Fortnite kan du fx aftale med dit barn, hvor mange runder han eller hun må spille i stedet for at sætte en skarp tidsbegrænsning på spillet. Så afbryder du ikke midt i en runde, og på den måde undgår du skænderier, hver gang computeren skal slukkes. I andre spil giver det måske mening at aftale, at dit barn lukker spillet ved næste save-point (et sted i spillet, hvor spilleren har mulighed for at gemme).

For at kickstarte snakken om det digitale, har vi lavet en guide til nogle af de mest populære computerspil blandt børn og unge i Danmark. Herunder kan du således læse lidt om de enkelte spil og deres fordele og ulemper. Og vi har lavet samme nummer med de mest populære sociale medier, som du kan læse om i artiklen: Guide til dit barns digitale fællesskaber.

 

Fortnite

Fortnite er et særdeles populært computerspil, som spilles af både drenge og piger. De spiller enten alene eller sammen med andre i hold af to eller fire spillere. Hold eller ej, så starter spillet med, at 100 deltagere kastes ud på en ø fra en svævende bus. Herefter går det i al sin enkelthed ud på at dræbe de andre spillere og være den sidste overlevende på øen. Men for at nå dertil, må spillerne bevæge sig rundt på øen for at finde våben, de må bygge huse og ramper, der kan bruges i kampen mod de andre, og de må samarbejde med holdkammeraterne for at kunne vinde.
Fortnite er som udgangspunkt gratis, men det er muligt at tilkøbe en masse ekstra grej i spillet, og det frister mange børn og unge. De tilkøbte ting forbedrer ikke ens vinderchancer, men de har en vis coolness-faktor. Spillerne køber især de såkaldte skins, som giver deres figurer et lækkert outfit, en fed dans, sejt hår, flottere våben eller noget helt femte.

Aldersgrænse
Den officielle aldersanbefaling er 12+ år, og det lyder måske ungt taget indholdet i betragtning. Men grafikken er hverken særlig realistisk eller blodig, så spillet er ikke så voldsomt, som det lyder.

Fordele
Spillet er på mange måder socialt og træner børnenes samarbejdsevner, når de spiller i hold. Derudover kan de også opfinde og udfolde sig kreativt, når de bygger ramper og huse i spillet.

Ulemper
Fordi man kun kan være fire spillere på et hold, risikerer man, at nogle børn holdes udenfor, når der spilles. Man skal heller ikke undervurdere den sociale kapital, det giver at have de rigtige skins.

 

Minecraft

Minecraft er et såkaldt sandkasse-spil, hvor spillerne bygger forskellige ting efter egen fri fantasi med de materialer, de indsamler i spillet. På den måde træner børnene deres teknik- og formforståelse, og det kan de også bruge offline.
Det overordnede mål i spillet er at samle ressourcer og bygge ting for at overleve angreb fra monstre, der kommer frem i mørket. Det kan man gøre alene eller i samarbejde med andre spillere. Spillerne kommunikerer med hinanden via chatfunktionen i spillet eller via Skype eller Discord, som de kører sideløbende.

Aldersgrænse
Minecraft har en aldersanbefaling på 7+ år, men en del børn stifter bekendtskab med spillet, før de fylder 7. For nogle børn er det helt okay, mens det for andre kan være en god idé at vente. Visse dele af spillet kan være skræmmende, fx når det bliver nat, og monstrene kommer frem.

Fordele
Børn, der spiller Minecraft, træner samtidig deres form- og teknikforståelse. De kan også øve sig i at samarbejde.

Ulemper
Børnene kan have svært ved at styre deres sprogbrug i chatten eller på Skype eller Discord, når de taler med mod- og medspillere. Det er desuden ikke usædvanligt, at de bliver inviteret til samtaler med spillere, som de ikke kender i forvejen. Det hænder også, at børnene prøver at snyde sig til bedre ressourcer i byttehandler med andre spillere. Visse dele af spillet kan også virke skræmmende.

 

Roblox

Roblox er ikke kun ét spil, men en platform med mange forskellige spil, som især er populært hos yngre børn under 10 år. Brugeren har sin egen avatar – en virtuel figur – som repræsenterer ham eller hende i online-universet. Der kommer hele tiden nye spil til i Roblox, og de kan være tilføjet af både professionelle udviklere og privatpersoner – derfor kan det også være lidt svært at holde overblik over alle de typer af indhold, man kan møde i Roblox. Brugerne kan desuden chatte med hinanden, og de kan samarbejde om kreative projekter eller spille sammen. Roblox er gratis, men vær opmærksom på, at det koster penge at tilkøbe tøj til sin avatar samt premium byggematerialer mm.

Aldersgrænse
Aldersanbefalingen for Roblox er 7+ år. Derudover kan man vælge at oprette en forældrestyret konto til børn under 13 år. En sådan konto viser – i højere grad – kun de dele af spillet, som passer til de yngste brugere.

Fordele
Ligesom Minecraft er Roblox både underholdende og velegnet til at træne børnenes form- og teknikforståelse.

Ulemper
Selvom spillene i Roblox rent grafisk er ret simple, kan der være skræmmende elementer. Nogle børn bliver desuden fristet til at bruge penge på skins (tøj til avatars og anden udsmykning) eller flere og bedre materialer til at bygge med. Derudover skal du som forælder være opmærksom på, at nye profiler per automatik er offentlige, og derfor er det en god idé at kigge på indstillingerne for dit barns konto.

 

CS:GO

Counter-Strike: Global Offensive (ofte forkortet CS:GO) er et taktisk online-spil, og det fjerde i Counter-Strike-serien. Her dyster spillerne mod hinanden i to hold: terrorister og anti-terrorister. Terroristerne skal enten plante en bombe eller holde gidsler, mens det andet hold – ikke overraskende – skal forhindre dem i at gøre netop det. Man kan også forsøge en anden taktik, nemlig at udrydde modstanderne én efter én.
Gamerne taler sammen via headsets, når de spiller, og det er på den måde, de koordinerer angreb osv.

Aldersgrænse
Spillet har en vejledende alder på 16+ år, men er ikke forbudt for yngre spillere. Generelt er PEGI-mærkningen, som står bag aldersanbefalingen, kun vejledende. Når det er sagt, har CS:GO og andre Counter-Strike-spil dog en del indhold, som kan virke voldsomt eller skræmmende.

Fordele
CS:GO er blodigt, men sjovt, og spillerne har mulighed for at avancere og blive bedre. Det kan de fx, når det gælder håndtering af skydevåben. Hvert våben har nemlig sit eget ladesystem og egne fordele og ulemper, og det kræver timevis af  træning, hvis man for alvor vil mestre hele pakken.

Ulemper
Der er ofte en hård tone mellem spillerne, og spillet kan være voldsomt for de yngste. Derudover har spillet et intenst gameplay og indeholder både vold og blod, og alt det kan være ubehageligt for børn.

 

Call of Duty

Call of Duty er en meget populær serie af skydespil, hvor man spiller en soldat, der sendes på forskellige missioner.
Handlingen i de første tre spil i rækken udfolder sig under 2. Verdenskrig, mens de to seneste Call of Duty-spil foregår i nyere tid: ét foregår under Den Kolde Krig, mens handlingen i den allernyeste udgave udspiller sig i en nær fremtid.
Tidligere kunne man spille alene, men i de nyeste udgaver er single player-funktionen skrottet, og man spiller i stedet i hold og skal samarbejde med andre spillere.

Aldersgrænse
Den vejledende alder er 18+ år, men Call of Duty spilles også af yngre spillere – og det er heller ikke direkte forbudt.

Fordele
Spillet er ganske underholdende, og – ligesom mange andre computerspil – træner det spillerens finmotorik og reaktionsevne.

Ulemper
Spillet kan være voldsomt for yngre spillere – deraf den vejledende alder. Derfor bør man som forældre se nogle videoer af spillet, inden man lader sit barn spille det. Man kan finde videoer på YouTube eller spille sammen med sit barn i begyndelsen.

 

Grand Theft Auto

Grand Theft Auto (ofte kaldet GTA) er en spilserie i action-genren. Spilleren styrer den kriminelle hovedperson gennem en række missioner i forskellige byer. Missionerne består typisk af ulovligheder i større eller mindre skala – det kan være alt fra bankrøverier til likvideringer eller biltyverier, som navnet hinter.  

Aldersgrænse
Den vejledende alder er 18+ år, men det er ikke uset, at børn helt ned til 7-8 år spiller GTA.

Fordele
GTA er både underholdende og nervepirrende.

Ulemper
Spillet er ofte blevet kritiseret for sine voldelige scenarier, men det er også dem, der gør spillet interessant at spille. Det kan dog være meget voldsomt for de yngste, og som forældre børn man derfor grundigt overveje, om ens barn skal spille netop dette spil.

 

Steam & Twitch

Vi slutter listen af med to portaler, der er gode at kende, hvis dit barn er gamer. Hverken Steam eller Twitch er computerspil, men det er her børnene følger andre spillere, finder nye spil og dyrker deres interesse for gaming.

Steam
Steam er en platform og en service, som bruges til at indkøbe, downloade og spille computerspil. Her udgives ikke kun spil fra producenten bag Steam, som hedder Valve Corporation, men også fra andre producenter, og derfor er Steam et godt sted at samle sine spil. Steam kan bruges på både Windows- og Mac-computere, og platformen fungerer også som et socialt medie, hvor andre brugere kan skrive til dig og følge med i, hvilke spil du spiller, og hvornår.

Twitch
Twitch er en af e-sportens højborge og er især populær blandt drengene. Her kan de se med, når andre brugere fra hele verden spiller og livestreamer computerspil. Som tilskuer ser du både spillet, der spilles, og du kan samtidig se og kommunikere med gameren, der typisk underholder og forklarer sine valg i spillet løbende undervejs. Samtidig kan man som bruger deltage i en chat med de andre seere, og her kan man – bl.a. ved at købe særlige emojis – donere penge til gameren. På Twitch dyrker man altså fællesskabet i små ‘fanklubber’.

Guide: Børnenes digitale fællesskaber

Et af vores – synes vi selv – bedste råd, når vi taler med forældre er: Vis interesse og spørg ind til dit barns onlineliv. Det virker måske banalt, men det kan være en stor udfordring. For hvordan taler man med sit barn om en verden, man ikke forstår? Hvor starter man? Og synes børnene, at man snager, hvis man spørger?

Lad os starte med at svare på det sidste af de tre spørgsmål – her kan vi nemlig svare: Nej, ikke hvis du spørger med måde. De fleste børn og unge vil faktisk gerne fortælle om det, de oplever online, og de sætter pris på, at deres forældre viser interesse. Det leder os videre til spørgsmål 1 og 2 – hvordan spørger man ind til en verden, man måske ikke selv forstår, og hvor starter man?

Kort sagt handler det om at komme i gang. Spørg ind på samme måde, som når du spørger dit barn, hvordan det gik til fodbold, altså åbent og nysgerrigt. Børnene nyder tit at forklare, hvordan et spil eller socialt medie fungerer, så du kan roligt stille alle de ‘dumme’ spørgsmål. Men for at give dig en fordel – inden du går i gang med at snakke med dit barn – har vi lavet en guide til nogle af tidens mest elskede sociale medier blandt børn og unge i grundskolen.

Mange børn – og drengene især – er også sociale, når de spiller computer, for her kan de samarbejde, tale og skrive med andre spillere. Derfor har vi selvfølgelig også lavet en spilguide med information om de mest elskede spil og deres fordele og ulemper.

 

YouTube

Streaming udgør en stor del af ungdommens medieforbrug, og YouTube er en kæmpe spiller i den sammenhæng. I 2018 benyttede ca. 2/3 af danske unge i alderen 9-24 år YouTube hver eneste dag. På den populære webportal kan man finde alle slags videoer, som brugerne selv uploader, bl.a. videoer med bloggere og gamere eller de såkaldte tutorials (video-guides) og kreative Do It Yourself-videoer . Hvis man opretter en konto, kan man uploade videoer på sin egen kanal.

Aldersgrænse
Man skal være 13 år for at oprette sin egen konto på YouTube, men videoerne kan også tilgås uden en konto. Siden 5. februar 2018 findes dog en særskilt børneversion, kaldet YouTube Kids, som er for børn under 13 år. Her monitoreres både indhold og reklamer af ‘menneskeøjne’, og forældre har mulighed for at styre børnenes skærmtid via en timer. 

Fordele
YouTube-videoer er ofte både underholdende og lærerige, og sitet er et godt sted at dyrke sine interesser og følge sine yndlingsbloggere. 

Ulemper
Der er ikke noget filter, der beskytter børn og unge mod videoer, der er tiltænkt ældre personer, og der findes en del voldsomme ting på YouTube. Dog kan videoer med nøgenhed og indhold af seksuel karakter kun tilgås, hvis man er registreret bruger over 18 år, og YouTube monitorerer indholdet. Ikke desto mindre findes der eksempler på, at stødende indhold sniger sig ind, også på YouTube Kids. Et andet problem er, at børn, der selv lægger videoer på YouTube, sjældent er bevidste om privatindstillinger.

 

Snapchat

På Snapchat kan brugerne sende billeder og video direkte til hinanden i såkaldte ‘snaps’ eller udgive dem i ‘stories’, som er en kronologisk række af videoklip og/eller billeder, der kan ses af alle ens kontakter i Snapchat. Et billede sendt som snap forsvinder, når modtageren har åbnet den, og indhold i ‘stories’ forsvinder efter 24 timer.
En meget populær feature er desuden Streaks, som er en digital version af legen ‘bolden må ikke røre jorden’. Et streak starter, når to brugere sender hinanden noget mindst én gang i døgnet, tre dage i træk. Herefter viser der sig et flamme-ikon ud for den pågældende kontakt, og nu gælder det om at holde liv i flammen længst muligt ved fortsat at sende hinanden en snap hver eneste dag. Et streak kan køre i alt fra tre dage til måneder eller endda år.

Aldersgrænse
Trods en aldersgrænse på 13 år bruges Snapchat også af yngre børn. Tidligere fandtes der en børneversion af appen, nemlig Snapkidz, men denne er ved at blive rullet tilbage. I Snapkidz kunne brugere tage billeder og redigere dem i appen, men ikke sende dem til andre. 

Fordele
Snapchat er glimrende til at opdyrke og vedligeholde gode venskaber, og i mange skoleklasser har eleverne en klassegruppe, hvor de dyrker fællesskabet.

Ulemper
Nogle børn oplever dog at blive udelukket fra fællesskabet, fordi de ikke bliver inviteret med i en eller flere grupper på Snapchat. Et andet problem er, at streaks kan være stressende for de børn, der har mange kørende på samme tid. Desuden kan det være svært at løse en konflikt som forældre, hvis man ikke når at se beskeden eller billedet, før det ‘forsvinder’.

 

Instagram

Instagram er et socialt medie båret af visuelt indhold som foto og video. Her kan du dele eget indhold, like eller kommentere andres, eller bare smugkigge på offentlige profiler.
Instagram har et stort udvalg af fotofiltre, der gør det nemt at skabe smukke billeder, og mediet har et ry for at give et poleret billede af andres liv. På sitet finder man dog også kropsaktivister, gakkede fan-sider og masser af andet indhold, der bryder med mediets ry for at dyrke det perfekte.

Aldersgrænse
Trods en aldersgrænse på 13 år, bruges Instagram også af yngre børn.

Fordele
På Instagram er det nemt at udtrykke sig kreativt, følge venner eller kendte og indgå i interessefællesskaber. Sidstnævnte kan man bl.a. gøre ved at hashtagge sine billeder, så de samles i en fælles pulje med andre billeder – fx under hashtagget #springgymnastik.

Ulemper
Det er nemt at lave falske profiler, som bl.a. kan bruges til at mobbe andre. Derudover fortæller nogle børn og unge, at andres indhold på Instagram får dem til at føle, at de ikke er gode nok, og at de bliver kede af det, hvis de ikke får nok likes på eget indhold.

 

Facebook & Messenger

På det sociale medie Facebook kan brugerne dele video, fotos og tekst – enten offentligt eller med deres kontakter eller udvalgte venner. Facebook opleves af mange unge som de voksnes medie, og derfor bruger de det på en lidt anden måde end os. For dem er Facebook et værktøj til at huske fødselsdage og til at holde kontakt med fodboldholdet osv.
Til gengæld bruger børn og unge flittigt chat-funktionen Messenger, når de skal skrive til vennerne, og så bruges Facebook også til at spille små spil og deltage i konkurrencer.

Aldersgrænse
Facebook har en aldersgrænse på 13 år, og det bruges også kun sjældent af de yngste børn. Til gengæld har næsten alle danske teenagere en profil på sitet.

Fordele
Messenger bruges til at holde kontakt med vennerne, mens Facebook bruges til at planlægge og holde styr på aftaler.

Ulemper
På Facebook er det nemt at holde andre udenfor, bl.a. ved at oprette private grupper. Det er også nemt at oprette falske profiler på sitet.

 

TikTok

Tiktok er et socialt medie, hvor brugerne kan lave små, korte musikvideoer ved at filme sig selv, mens de mimer eller danser til et stykke musik. Mange børn har en god oplevelse med at bruge appen, som for nogle endda giver et selvtillidsboost.
Som bruger kan man vælge at dele videoerne, så andre brugere kan se, like og kommentere på dem. Og alt efter, hvordan ens privatindstillinger er sat, deler man sine videoer enten offentligt eller kun med venner.

Aldersgrænse
Mediet er brugt af mange børn i både indskolingen og på mellemtrinnet, selvom man egentlig skal være 13 år for at oprette en profil.

Fordele
Tiktok er en sjov app, hvor det er let at lave godt indhold. Børnene kan også lave videoer i fællesskab, og det styrker deres evne til at samarbejde.

Ulemper
Når man opretter en profil på mediet, er den som udgangspunkt offentlig, så alle – også fremmede – kan se ens videoer. Dét er dog muligt at ændre via appens privatindstillinger, men det kan børnene sjældent finde ud af selv. Firmaet bag appen – kaldet ByteDance – er desuden blevet beskyldt for at dele data med den kinesiske regering. Det afviser firmaet dog selv. 

 

Discord

Discord er et gratis program designet til gamere, der gerne vil tale eller skrive med hinanden, mens de spiller. Modsat andre samtaleapps som fx Skype, bruger Discord ikke særlig mange RAM, og dét overlader mere computerkraft til selve spillet – hvilket især er afgørende, hvis man spiller på en lidt langsommere computer. På Discord kan man tale sammen, videochatte eller chatte på god gammeldags manér, altså på skrift. Gamere bruger Discord til at koordinere angreb eller andre aktioner i spillet, eller de bruger det til smalltalk, mens de spiller.

Aldersgrænse
Du skal være 12 år for at bruge Discord.

Fordele
Programmet bruger meget få RAM, så det sagtens kan køre samtidig med, at dit barn gamer. Derudover kan det bruges til at samarbejde og være social, mens man spiller. 

Ulemper
Det er nemt at blive ophidset, mens man spiller, og derfor kan tonen på Discord hurtigt blive ret grov. Af samme grund kan der nemt opstå konflikter – ikke mindst fordi man som spiller ikke kan se de andres kropssprog, når man taler sammen.

 

Ome.tv

Ome.tv giver brugerne mulighed for at videochatte med folk fra hele verden – og kan tilgås via en internet-browser eller hentes ned på telefonen som app. Det meget omdiskuterede medie kobler anonymt og ret tilfældigt to brugere sammen via en videoforbindelse, der lader dem se og høre hinanden.
Chatsiden kan bruges af folk fra hele verden, og det betyder i værste tilfælde, at børn kan blive konfronteret med ubehageligt eller krænkende opførsel. Derfor har flere skoler landet rundt valgt at lave regler imod eller ligefrem valgt at blokere for brug af siden.

Aldersgrænse
Tidligere har der ikke været nogen aldersgrænse på Ome.tv, og derfor har mange børn prøvet dette sociale medie. Men i dag skal man ifølge Ome.tv’s retningslinjer være myndig i sit hjemland for at bruge appen – dermed er aldersgrænsen for danskere 18 år.

Fordele
Man kan til enhver tid trykke stop og på den måde forlade videochatten ved hjælp af ét klik. Nogle børn synes, det er sjovt at møde andre børn og unge fra andre lande via Ome.tv.

Ulemper
Man bruger Ome.tv anonymt. Det udnyttes af en del brugere, der fremviser både kønsorganer og andet seksuelt indhold i videochatten.

 

F3

F3 er det nyeste skud på stammen, når de kommer til apps, hvor man kan være anonym. Her kan man oprette forbindelse til venner og bagefter stille hinanden anonyme spørgsmål eller skrive anonyme beskeder. Men ligesom det tidligere har været problemet med andre populære anonymitetsapps, fx Ask.fm, bliver tonen hurtigt grov på F3. Mange børn og unge fristes nemlig til at skrive grove beskeder eller provokerende spørgsmål til hinanden, og derfor er F3 desværre et oplagt våben, når det kommer til digital mobning. Heldigvis har Red Barnet lavet en god sletteguide, som forklarer, hvordan man sletter andres og egne spørgsmål i appen.

Aldersgrænse
Man skal være 17 år for at bruge F3, men mange børn og unge under 17 bruger også appen.

Fordele
Som det gælder for mange andre sociale medier, kan F3 potentielt bruges til gode snakke om svære emner – dels fordi det for nogle børn og unge føles nemmere at ‘snakke’ om følsomme emner på skrift, og dels fordi de i dette tilfælde kan gemme sig bag en anonym profil. Desværre bruges appen sjældent til dette formål.

Ulemper
Det er utrolig nemt at mobbe andre på F3, enten ved at stille dem provokerende og grænseoverskridende spørgsmål eller på en mere subtil måde. På nettet – også på F3 – er det fx nemt at holde andre udenfor. Men selvom mobningen foregår subtilt, er det smertefuldt for barnet, hvis han eller hun gentagne gange oplever, at andre ikke svarer på spørgsmål eller undlader at spørge én om noget. 

 

Jodel

Jodel er en app, hvor anonyme brugere deler alt fra jokes til tanker, intime problemer, billeder eller afstemninger med mennesker indenfor en radius af 10 km. Brugerne kan kommentere hinandens bidrag og “upvote” eller “downvote” det. ‘Upvotes’ gør indholdet mere synligt, mens 5 ‘downvotes’ fjerner bidraget.

Tanken bag anonymiteten er at give alle brugere en ligeværdig stemme uden skelen til køn, alder og baggrund. Anonymiteten gør på den ene side Jodel til et frirum, hvor brugerne hjælper hinanden med spørgsmål om alt fra byens bedste burger til problemer i sexlivet. På den anden side har netop anonymiteten skabt grobund for mobning og trusler af især influencers og andre kendte mennesker.

Aldersgrænse
Man skal være 16 år for at registrere sig på Jodel.

Fordele
Det kan være dejligt at udtrykke sig uden at blive dømt på alder, køn, udseende, seksualitet osv. Derudover findes der meget ret sjovt indhold på Jodel, ligesom appen er kendt for at være et fællesskab, hvor brugerne hjælper og støtter hinanden i livets små og store spørgsmål.

Ulemper
Anonymitet kan få os til at skrive ting, der er grovere, end hvis vi står personligt på mål for dem. Derfor er tonen på Jodel nogle gange hård. Det er svært at vide, om noget er sagt i sjov eller alvor, når man ikke kender afsenderen eller dennes humor.

 

Reddit

Reddit er et online fællesskab, hvor mere end 300 millioner bruger hver dag deler links, nyheder, billeder og memes, diskuterer politik, interesser og meget mere. Nogle kalder det et sociale medie, andre et forum eller et nyhedsmedie – og nogle går endda så langt som at kalde Reddit for internettets forside. 

Indholdet er i høj grad styret af brugerne, som følger forskellige sub-reddits om alt fra nuttede dyr til nørdet videnskab. Brugerne ‘upvoter’ og ‘downvoter’ hinandens bidrag, som bliver placeret mere eller mindre synligt på forsiden eller i sit sub-reddit afhængigt af popularitet.

Meget kan lade sig gøre på Reddit, hvor brugere bl.a. har mobiliseret sig til velgørenhedsindsamlinger, politisk aktivisme og verdensomspændende nissegavelege. Reddit er ligeledes kendt for at få kendte mennesker (fx Barack Obama) til at svare på spørgsmål i formatet AMA (Ask Me Anything).

Aldersgrænse
Man skal være 13 år gammel for at oprette en bruger på Reddit. Det er dog muligt at se indholdet på Reddit uden at have oprettet sig som bruger.

Fordele
På Reddit kan man dyrke sine interesser, diskutere med eller få råd af andre mennesker i hele verden. Der er rig mulighed for at udforske, blive underholdt, blive klogere og nørde igennem. 

Ulemper
Reddit er relativt ufiltreret. Sproget kan være hårdt, og man kan risikere at finde både stødende indhold og politisk propaganda. Derudover skal man huske kildekritikken, når brugerne fx diagnosticerer hinandens sygdomme på baggrund af fotos. 

Ikke alle er eksperter, trods alt. 

 

Yubo

Yubo er en app, hvor teenagere og unge voksne kan møde nye venner og dyrke interessefællesskaber. I appen kan man livestreame eller følge med i andres livestreams, chatte privat, spille og quizze.  

Brugerne “swiper” for at finde nye venner. Når to brugere har swipet “ja” til hinanden, bliver de et match og kan chatte – ligesom vi kender det fra datingapps som Tinder. Yubo siger selv, at appen ikke er en dating-app, men der findes flere eksempler på teenagere, som bruger appen for at finde kærligheden. 

Aldersgrænse
Man skal være 13 år for at oprette sig på Yubo. Appen er delt op i to for at undgå kommunikation mellem voksne og mindreårige brugere. De 13- til 17-årige kan kommunikere med hinanden, og personer på 18 år eller derover kan kommunikere med hinanden. 

Yubo gør dog opmærksom på, at de ikke har mulighed for at verificere brugernes alder. 

Fordele
Man kan møde venner, man ellers ikke ville have mødt, dyrke fælles interesser og lave eller opleve underholdende og kreativt indhold. 

Ulemper
Nogle bruger appen som datingapp, og det kan være svært at navigere i, hvis man selv bare gerne vil finde nye venner. Fordi Yubo ikke kan verificere brugernes alder, kan man også risikere at komme i kontakt med personer, der er meget ældre (eller yngre), end de giver sig ud for.

 

BeReal

BeReal er skabt som et alternativ til andre sociale medier, hvor filtre og likes er i fokus. Idéen er, at brugere på BeReal skal vise deres ‘ægte’ liv frem. Én gang om dagen får man en notifikation om, at man skal tage et billede. Herefter har man to minutter til at dele sit billede med sine venner på appen. Når man tager billedet, bruger appen både bagside- og forsidekameraet på telefonen, og det er ikke muligt at redigere billederne bagefter eller at tage dem om. Efter 24 timer slettes billederne automatisk.

Aldersgrænse
Man skal minimum være 13 år for at bruge BeReal.

Fordele
Likes og filtre findes ikke på BeReal, og det opleves af nogle børn og unge som en kæmpe frihed. Herinde er man kun i kontakt med sine tætteste venner, som man kan dele sit upolerede hverdagsliv med. 

Ulemper
Nogle mennesker synes, at BeReal-appen er stressende at bruge. Det skyldes bl.a., at de ikke selv kan styre, hvornår dagens billede skal tages – og det kan føles som et kontroltab.