4. klasse: Digitale fodspor

Undervisningsforløbet for 4. klasse hedder "Digitale fodspor", og har fokus på at eleverne opnår indsigt i hvad digitale fodspor er, og hvilken betydning de har for elevernes færden på nettet.

Pris

3500,- årligt

Undervisningsmaterialet købes som abonnement, hvor alle skolens undervisere får adgang til materialet for alle klassetrin i det fulde skoleår.

Køb abonnement Få en gratis prøveperiode

Allerede abonnent?
Log ind for at få adgang.

Har du spørgsmål?

Er du i tvivl om noget, eller vil du bare høre mere? Ring til Helene på 7174 3876 eller send en mail til dd@digitaldannelse.org.


Undervisningsforløbet til 4. klasse dykker ned i de digitale fodspor. Eleverne bliver introduceret for, hvad digitale fodspor er, hvordan de virker, og hvordan man kan bruge digitale fodspor konstruktivt, når man færdes på nettet.

Hovedformålet med dette forløb er, at eleverne skal blive opmærksomme på, hvordan de bevæger sig på nettet. Eleverne skal gøres bevidste om, at deres færden i den digitale verden efterlader spor, der kan spores tilbage til deres computer. Det er målet, at eleverne skal kunne reflektere over, hvilke digitale fodspor de sætter til andre.

Læringsmål

Undervisningsforløbet er struktureret med udgangspunkt i følgende læringsmål:

  • Eleven kan forholde sig bevidst til konsekvenserne af sin færden på internettet
  • Eleven har viden om digitale fodspor

Undervisningsforløb

Undervisningsforløbet består af et slideshow, som læreren gennemgår i klassen, jf. tilknyttet lærervejledning (PDF).
Materialet indeholder øvelser og aktiviteter, som inddrager eleverne undervejs.
Efter endt forløb er der mulighed for at inddrage klassens forældre med den vedlagte forældrefolder.

Helt konkret skal eleverne rustes til at kunne kortlægge deres egne digital fodspor. Klassen skal sammen diskutere og reflektere over, hvorfor der findes digitale fodspor, hvorvidt de ønsker, at deres digitale tilstedeværelse er søgbar, og hvilke signaler deres online profiler sender. Det handler om at synliggøre for eleverne, at deres aktiviteter bliver registreret, og at deres digitale adfærd kan have positive såvel som negative konsekvenser i den virkelige verden.

Udbytte

Efter endt forløb er eleverne:

  • rustede til at være kritisk tænkende i forhold til, hvordan de er på nettet. Målet er, at de forhåbentlig har disse overvejelser med sig, når de om få år for alvor blive aktive deltager på gængse sociale medier.
  • mere opmærksomme på, hvilke digitale fodspor de sætter nu og vil sætte i fremtiden.