Bliv klogere her

Her kan du finde en lang række artikler, der handler om digital dannelse.
Har du spørgsmål?

Er du i tvivl om noget, eller vil du bare høre mere?

Ring til os på 7174 3876 eller send en mail til dd@digitaldannelse.org

Alle artikler

Fælles regler for skærmbrug i klassen

At skabe fælles regler for skærmbrug i klassen kan styrke både trivsel og læring. Læs vores guide og få praktiske råd til at lave skærmregler, der fremmer fællesskabet.
Læs videre

Guide: Forælderen som digital rollemodel

Som forælder er du en vigtig rollemodel for dit barns digitale vaner. I denne guide giver vi dig konkrete råd til, hvordan du kan reflektere over din egen skærmbrug, og hvordan du kan vise vejen som en digital rollemodel.
Læs videre
Regler for billeddeling af andre

Sharenting: At dele billeder af sine børn på sociale medier

Hvordan balancerer man ønsket om at dele familiens øjeblikke med hensynet til barnets privatliv? I denne artikel får du konkrete råd til at dele billeder af dit barn med omtanke og sikre dit barns digitale fodaftryk.
Læs videre

Guide: Sådan skaber I gode skærmvaner i familien

Skærmbrug er en del af hverdagen for både børn og voksne, men hvordan finder man balancen? I denne artikel giver vi konkrete råd til, hvordan I kan skabe gode rammer for skærmbrug i hjemmet.
Læs videre

Den danske folkeskole – digital eller analog?

Få et indblik i, hvordan den danske folkeskole har udviklet sig siden 2010, fra digital revolution til mere balanceret brug af teknologi og analoge metoder. Artiklen giver dig overblik over de vigtigste politiske skift og hvad det betyder for elever og undervisning i dag.
Læs videre

Guide til aldersgrænser på sociale medier

Er dit barn klar til sociale medier? Fra TikTok til Roblox bliver børn hurtigt en del af den digitale verden. Få indsigt i aldersgrænser, lovgivning og de bedste råd til at guide dit barn sikkert gennem de sociale fællesskaber online.
Læs videre

Børn på sociale medier: Anbefalede apps og funktioner

Vil du sikre dit barn en tryg digital oplevelse? I denne guide finder du de bedste apps og funktioner, der hjælper børn online. Læs videre og opdag, hvordan teknologi kan støtte dig som forælder i at navigere i dit barns online verden.
Læs videre

PEGI: En guide til aldersmærkninger på spil

PEGI-mærkningen hjælper forældre med at navigere i hvilke spil, der er passende for deres børn. I denne artikel kan du som forælder blive klogere på, hvad de forskellige aldersmærkninger betyder og læse om, hvordan du kan bruge PEGI-mærkningerne som en vejledning i dit barns spiloplevelser.
Læs videre

Hvordan arbejder vi med digital dannelse

Lad os tale om hvordan digital dannelse ser ud for dig og dine nærmeste, men også hvordan vi kan forholde os til det i familien, skolen og på arbejdet. Vores mission i Center for Digital Dannelse er at gøre den komplekse verden af digital dannelse forståelig og nærværende, så du kan navigere med tillid og indsigt.
Læs videre

Prisdifferentiering – En vejledning til forbrugere

I en verden, hvor online shopping er blevet en integreret del af vores daglige liv, er det vigtigt at forstå, hvad dynamisk prisfastsættelse går ud på. I denne artikel finder du vores råd til, hvordan du kan undgå dynamisk prisfastsættelse, når du handler på nettet.
Læs videre

Kunstig intelligens: 4 værktøjer til undervisningen

Lad eleverne eksperimentere med kunstig intelligens i undervisningen, og hjælp dem til at blive klogere på teknologiens muligheder og begrænsninger.
Læs videre

Forskellen på kunstig og menneskelig intelligens

Hvad er forskellen på kunstig og menneskelig intelligens? Hvilke muligheder og begrænsninger skal man være opmærksom på, når man bruger kunstig intelligens til at løse en opgave? Bliv klogere i artiklen her.
Læs videre

Hvad er kunstig intelligens? Forstå teknologien

Hvad er kunstig intelligens, og hvilke forskellige former findes der? Bliv klogere i artiklen her.
Læs videre

Gaming: Hvad gør jeg, når mit barn taler grimt?

Hvorfor taler nogle børn grimt, mens de gamer, og hvordan taler vi med vores børn om emnet. Bliv klogere i artiklen her.
Læs videre

Gode råd, når dit barn handler med skins

Desværre oplever nogle børn at blive svindlet, når de køber eller sælger skins på nettet. Derfor er det vigtigt, at du som forælder taler med og hjælper dit barn, hvis hun eller han godt kan lidt at handle med skins. Find gode råd i artiklen her.
Læs videre
Regler for billeddeling af andre

Må man dele billeder af andre på nettet?

Du ved sikkert, at man ikke må dele nøgenbilleder på nettet uden samtykke. Men kender du også reglerne for hverdagsbilleder? Vi hjælper dig gennem billeddelingens gråzoner.
Læs videre

Guide: 4 råd om sikre kodeord

Få gode råd til, hvordan du laver sikre kodeord, og hvordan du husker dem bagefter.
Læs videre

Guide: Sådan snakker du med dit barn om gaming

Syv ud af ti danske børn i alderen 12-15 år gamer på daglig basis, og næsten alle børnene i denne aldersgruppe har prøvet at spille computerspil. Det siger en undersøgelse om børns spillevaner. Men computerspillene er mere end bare underholdning, og derfor bør forældre i højere grad tale med deres børn om spillene - også når børnene bliver ældre.
Læs videre

Guide: Hjælp din teenager til sundere kropsidealer på nettet

I dag kan børn og unge sammenligne sig med et et utal af mennesker på sociale medier - kendte som ukendte. Det stiller store krav til teenagerne, som aktivt skal tage stilling til kropsidealer, selvfremstilling og billedmanipulation.
Læs videre

Guide: Hvad gør du, hvis dit barn oplever digital mobning?

Sociale medier muliggør en form for mobning, der adskiller sig fra skolegården på flere måder. Den er sværere at opdage, og ondsindede billeder, videoer og beskeder kan blive på nettet meget længe. Få konkrete råd til at hjælpe dit barn, hvis hun eller han bliver mobbet.
Læs videre

Guide: Beskyt dit barns privatliv på nettet

Hjælp dit barn, når hun eller han skal oprette en ny profil på et socialt medie eller i et spil. Børn har nemlig brug for hjælp til at passe på deres privatliv.
Læs videre

Guide: Hjælp dit barn til sunde digitale fællesskaber

Børn lever i dag en stor del af deres ungdomsliv på nettet, og det har betydning for børnenes fællesskaber på godt og ondt. For det, der sker på Snapchat og Discord, påvirker dit barns relationer i ligeså høj grad som det, der sker i skolegården.
Læs videre
Bedre Google-søgninger

Guide: 7 råd til bedre Google-søgninger

Du kender det sikkert: Du googler noget, men søgeresultaterne var ikke lige det, du håbede på. Heldigvis er der flere tips og tricks, du kan bruge for at forbedre dine Google-søgninger. Prøv dem derhjemme eller i klassen.
Læs videre

Guide: 6 forskellige søgemaskiner

Bliv klog på, hvornår du skal bruge Googles søgemaskine, og hvornår du med fordel kan vælge en anden (for ja, der ER jo faktisk andre). Vi guider dig til seks forskellige.
Læs videre

3 gode råd til at tale om børns digitale liv

De "digitalt indfødte" har brug for dig. Men bare rolig - du behøver hverken blive gamer eller oprette profiler på samtlige sociale medier for at kunne tale med børn og unge om deres digitale liv.
Læs videre

Hvad siger loven om billeddeling?

Få et lynkursus i tre vigtige paragraffer, § 232, 235 og 264.
Læs videre

Hvad er digital selvskade?

Digital selvskade er et fænomen, som er opstået i kølvandet på digitale fællesskaber. Viden om emnet er stadig ret begrænset, men her er, hvad vi ved indtil videre.
Læs videre

Seksualundervisning: Gode råd om sexting

Flirt på nettet er for mange unge en dejlig og naturlig ting, og her spiller billeddeling ofte en stor rolle. Faktisk har hver syvende teenager sendt en såkaldt ‘sext’, men desværre er der tilfælde, hvor de ellers dybt private bliver delt uden samtykke - enten ved et uheld eller af ond vilje.
Læs videre

Guide: Børnenes yndlingsspil

Minecraft, Fortnite og CS:GO - hvad er hvad? Her kan du læse om de mest populære computerspil blandt børn og unge lige nu, og du kan blive klogere på de enkelte spils fordele og ulemper.
Læs videre

Guide: Børnenes digitale fællesskaber

Her får du et smugkig ind i børnenes digitale verden, når vi guider dig igennem nogle af de mest elskede sociale medier og spil.
Læs videre

3 gode råd, når du downloader apps

Hvor meget data deler du med firmaerne bag dine apps? Og hvordan begrænser du adgangen til dine data? Her får du 3 råd til, hvordan du kan begrænse, hvad du deler.
Læs videre

Hvad er en cookie?

Ved du, hvad du siger ja til, når du accepterer cookies på en hjemmeside?
Læs videre

Har du styr på dit mobilforbrug?

Føler du, at du bruger for meget tid med mobilen i hånden? Skab dig et konkret overblik over dit forbrug for bedre at kunne tage stilling til dine vaner.
Læs videre

Mobilfri skole?

Er mobiltelefoner en unødig stressfaktor og forstyrrelse i undervisningen, eller skal vi vænne vores skolebørn til at kunne bruge - og kunne modstå - mobilen i klassen?
Læs videre
hvad er digital dannelse

Hvad betyder digital dannelse?

Hvad er digital dannelse egentlig, og hvordan bliver du selv digitalt dannet?
Læs videre